Actes sardanistes d’aquest cap de setmana

manelsaderra2-1.jpgAmics de la Sardana ha organitzat per a dissabte 11 d’octubre a les 6 de la tarda un concert-homenatge al músic i compositor Manel Saderra i Puigferrer, amb motiu del centenari del seu naixement. Hi actuarà la Cobla Sabadell, sota la direcció de Bernat Castillejo. El preu de l’entrada és de 5 euros, excepte els nens i nenes que podran entrar de franc. S’obsequiarà els socis d’Amics de la Sardana assistents a l’acte amb un cd commemoratiu. En acabar, se servirà cava, vi i pastes. L’endemà diumenge, al migdia a la Plaça de l’Ajuntament, audició-ballada amb la Cobla Lluïsos de Taradell, que interpretarà peces de Manuel Saderra Puigferrer, René Picamal, Ricard Viladesau, Pitu Chamorro, Joan Druguet i Francesc Mas Ros.

L’homenatge a Manel Saderra Puigferrer consistirà en un concert a càrrec de la Cobla Sabadell, formació, actualment amb 12 músics, que va fundar-se el 1952 a partir de antiga Cobla Molins. Des d’aleshores, ha tingut una activitat continuada en el món de la sardana, les danses tradicionals i la música per a cobla, i ha participat en actes diversos per tot Catalunya, Castella, País Basc, França i Alemanya, tant en format de ballada, concert o festival de danses tradicionals.

A la primera part s’interpretaran peces de la primera època del músic i compositor: “Llac encantat”, “Fausta”, “Magdalena”, “Júlia” i “Dubte”,  i a la segona part peces de la segona època: “Santfeliuenca”, “Volerany”, “Exhortació” i “Una rosella”. El concert acabarà amb la peça “Ofrena a Manel Saderra Puigferrer”.

La Cobla Sabadell va obtenir el Premi Continuitat de l’Obra del Ballet Popular l’any 2002 i una menció especial del premi Agustí Borgunyó de l’entitat Sabadell Més Música l’any 2007.

Manel Saderra i Puigferrer (Tortellà, Garrotxa, 21-7-1908 / Porqueres, Pla de l’Estany, 7-3-2000) fou músic i compositor de més d’una norantena de sardanes, a mig camí entre el registre culte i popular, essent un gran innovador en el gènere. La versió coral de la seva sardana “Somni” (1947) ha obtingut una gran difusió. Sovint és anomenat “Puigferrer” per diferenciar-lo del seu germà Josep. Al llarg de la seva vida obtingué  els màxims guardons: Creu de Sant Jordi, atorgada per la Generalitat de Catalunya, premi Jaume I d’Actuació Cívica Catalana, lliurat per la Fundació Jaume I i la Medalla al Mèrit Musical, concedida per l’Obra del Batlle Popular. 

Leave a Reply