Actes del Dia Internacional del Dol Perinatal i Gestacional

 

El dissabte 15 d’octubre és el  Dia Internacional del Dol Perinatal i Gestacional. Una experiència que han patit les persones que han perdut un bebè abans de néixer. Per tal de donar visibilitat aquesta situació, hi haurà dues activitats al nostre poble: dilluns 17 des de les 7 de la tarda a l’Espai Josep Maria Galvany, es projectarà un curtmetratge i hi haurà una xerrada.  El dimarts 18, a les 10 del matí, es farà una ofrena floral a l’espai per al dol perinatal del cementiri municipal que es va inaugurar l’any passat.

El curtmetratge que es projectarà és “El árbol del recuerdo” , rodat a Vilassar de Mar per Anna Targarona que, també, és presidenta de l’Associació Ania, que acompanya les persones que han passat per aquest procés dolorós. El documental neix de la seva experiència personal. Durant el seu embaràs, quan estava de 17 setmanes, es va aturar el cor de seu bebè.

Targarona ha explicat que s’ha d’anar amb compte, per exemple, amb aquelles frases de condol, sempre benintencionades, que se li diuen a la persona afectada, ja que aquestes frases poden ser un cop molt dur per a qui ha passat per aquesta experiència, atès que “trenquen l’ànima”.I és que quan passa una cosa així, es necessita acompanyament emocional des del minut zero.

Targarona celebra que a Vilassar de Mar hi hagi al cementiri municipal un espai recollit i íntim, al voltant d’un arbre, per tal de poder tenir un record per aquell fill o filla que no va néixer. I és que disposar d’un espai simbòlic com aquest arbre és molt important.

Núria Arasa, regidora de Promoció de la Salut, Serveis Socials, Família i Gent Gran ha reivindicat aquest espai, que ara fa 365 dies s’inaugurava al cementiri municipal, pensat per a persones que han patit el dol perinatal i gestacional ; es tracta, ha dit, d’un espai que convida al record i a la tranquil·litat. Arasa ha explicat que vivim en una societat que no sap gestionar el dol i ha subratllat que a vegades, és millor un silenci.

Després de la projecció d’aquest documental, hi haurà la conferència “Acollint el dol gestacional i neonatal”, que pronunciarà Noèlia Sánchez. L’Espai Josep Maria Galvany està ubicat al carrer de Sant Roc, 2