Acte per batejar l’Arxiu Municipal i una sala de la Biblioteca amb els noms de Damià Bas i Maria Gràcia Gelpí

Aquest dissabte 1 de juny, l’Ajuntament organitza l’acte de bateig de l’Arxiu Municipal com Arxiu Municipal Damià Bas i el de la sala d’actes de la Biblioteca Municipal amb el nom Sala Maria Gràcia Gelpí. El primer es farà a les 12 h i el segon a les 12.30 h. L’acte comptarà amb la presència de la regidora de Cultura en funcions, Esther López, la responsable de l’Arxiu Municipal, Cristina Simó, la directora de la Biblioteca Municipal, Laia Ventura, i l’alcalde en funcions, Damià del Clot, que tancarà l’acte.

D’aquesta manera es dona compliment a l’acord de ple del passat 21 de març, adoptat per unanimitat de tots els grups, a petició del Centre d’Estudis Vilassarencs, seguint el reglament d’honors, reconeixements i distincions de l’Ajuntament de Vilassar de Mar. L’Arxiu portarà el nom de Damià Bas, reconegut amb la medalla d’honor de Vilassar de Mar i de cronista oficial i que en els últims anys de la seva vida va ser voluntari del mateix Arxiu, en reconeixement a la seva tasca de dedicació a l’estudi i difusió de Vilassar de Mar, de les seves persones i de la seva història.
Maria Gràcia Gelpí va ser mestre i bibliotecària i la sala d’actes de la Biblioteca portarà el seu nom en reconeixement a la seva tasca en favor de l’ensenyament, la cultura i l’associacionisme a Vilassar de Mar.

El 4 de gener de 2017, va morir Damià Bas. Pare de tres fills i casat amb l’Esperança, als 9 anys va venir amb la seva família a viure a Vilassar de Mar. Va cursar l’ensenyament primari al Cumu del carrer Sant Joan, i el 1946 entrà d’aprenent a la impremta Garcia on es va jubilar quaranta anys després, passant per gairebé totes les especialitats de les arts gràfiques, des de caixista i minervista fins a corrector ortogràfic i d’estil. De jove va formar part del grup escènic de l’Ateneu Vilassanès de la Classe Obrera reorganitzat a la postguerra (1946). Va entrar a la junta del Club Excursionista Pirenaic confeccionant el butlletí de l’entitat en català (1956-1964, any en què per ordre governativa el centre fou clausurat); també va formar part de la junta de la Cooperativa L’Obrera del Barato, de la junta de l’Ateneu Vilassanès i durant catorze anys, coresponsable del Museu Municipal. Va col·laborar amb l’Ateneu Vilassanès, amb l’agrupació VilassArt i amb l’associació Amics de Vilassar. Durant 19 anys (1963-1982) va impartir classes de llengua catalana al Patronat de Premià de Mar, a la rectoria de Cabrils i, a Vilassar de Mar, a l’Ateneu Vilassanès, a la Cooperativa del Barato i al col·legi de les Franciscanes. Formant part de la comissió organitzadora de la Commemoració del Bicentenari del municipi (1984) es va encarregar de la recerca de documentació històrica referent a la segregació. Té publicats diversos articles a la revista “Singladures” i a “La Sènia del Rellotge”, i un resum històric de la parròquia editat arran de la consagració del temple parroquial el 1995. L’any 1997 publicà “Carrers i gent de Vilassar de Mar (Qui és qui a la nomenclatura urbana)”, al 2003 el llibre “Galeria de penja-ases. Motius dels vilassarencs de mar” i va participar en el llibres “Vilassar de Mar, 1950-1960: recull de fotografies dels germans López Teixidó” (publicat l’any 2003), i al 2007 va ser un dels autors dels textos del llibre “Vilassar de Mar portes endins”.

El 29 de setembre de 2017 va morir, a l’edat de 82 anys, la vilassarenca Maria Gràcia Gelpí, mestre i bibliotecària. Va estar molt implicada en la vida cultural del nostre municipi. Pel que fa a la seva trajectòria com a bibliotecària, va dirigir la biblioteca del nostre poble tant en la primera etapa, quan era propietat de “La Caixa”, com en l’etapa posterior, quan va passar a ser de titularitat municipal. Autora de nombrosos articles de caràcter cultural a vàries revistes locals, entre elles “Llevat” i “Zerovuittresquaranta”, va ser col·laboradora de Vilassar Ràdio en la primera etapa en què l’emissora estava ubicada a l’última planta de l’Ateneu Vilassanès, des d’on guionava i presentava l’espai “Amb el Fabra sota el braç”. Pel que fa a la seva etapa com a mestre, va tenir la seva pròpia escola i després va treballar com a professora a l’escola La Presentació. Va formar part d’algunes entitats culturals com Amics de Vilassar, l’Ateneu Vilassanès, el Patronat Parroquial, el Grup Poètic de Vilassar de Mar. També va ser jurat a diverses edicions dels Jocs Florals.