Acte institucional de l’Ajuntament a favor de les persones refugiades

Dimecres 15 de febrer a 2/4 de 6 de la tarda va tenir lloc al vestíbul del pavelló poliesportiu de la Bòbila lacte institucional a favor de les persones refugiades organitzat per l’Ajuntament de Vilassar de Mar. Es va iniciar amb la lectura del manifest “Casa nostra, casa vostra”, a càrrec de Núria Arasa, regidora de Serveis Socials, Igualtat, Família i Gent Gran. El manifest assenyalava que “Catalunya ha estat sempre terra d’inclusió, però no podem oblidar que en molts moments també hem estat rebuts en altres terres”, recordava que “més de 290 milions de persones han hagut de desplaçar-se forçosament de casa seva per conflictes armats, vulneracions dels drets humans, canvi climàtic i pobresa” i destacava que “els estats membres de la Unió Europea, lluny d’oferir una solució a la situació, han restringit encara més el pas de les persones fins a tancar les fronteres i Europa s’ha consolidat com una gran fortalesa”. Pel que fa al govern espanyol, el manifest assenyalava que l’executi espanyol “es va comprometre a rebre 10.772 persones refugiades en un termini de dos anys” i afegia que “aquest compromís s’està incomplint a hores d’ara”. El manifest també ressaltava que tot i que les competències en polítiques d’asil són del govern espanyol “Catalunya té competències en polítiques d’acollida i podria aplicar mesures per millorar-les i enfortir-les des d’ara mateix”. Per aquest motiu, el manifest instava a les institucions catalanes a, entre altres mesures, garantir la inclusió i el desenvolupament social digne de les persones migrades a Catalunya i comprometre’s a aplicar mesures contra el racisme, la xenofòbia, la LGTBIfòbia i la violència masclista, defensar el dret a la lliure circulació de les persones i treballar per eradicar les causes d’injustícia, violència estructural, guerra i vulneració dels drets humans, el foment de la cultura de la pau i l’assumpció de compromisos immediats. Finalment el manifest animava a la ciutadania a ”organitzar-se, mobilitzar-se i fer sentir la seva veu per tal d’aconseguir una conscienciació col•lectiva que afavoreixi el canvi d’actitud de les institucions en relació amb l’anomenada “crisi migratòria” que actualment viu la Mediterrània”

A continuació, els assistents van visitar l’exposició de fotografies “Refugiats, l’odissea cap a Europa”, realitzades per Sergi Càmara. Arasa va explicar que l’exposició “mostra el patiment que tenen les persones refugiades per aconseguir simplement una vida digna”. L’exposició es presenta fins al 10 de març al vestíbul del poliesportiu. L’horari de visita és de dilluns a divendres, de 18 a 23 h, i els caps de setmana, de 10 a 13 h.

Vilassar de Mar va aprovar en el ple del 17 de desembre de 2015 una moció conjunta de tots els grups municipals de suport a l’acollida de població refugiada víctima dels conflictes armats a la Mediterrània. La Xarxa d’Inclusió Social de Vilassar de Mar té un grup de treball específic per analitzar, treballar i fer propostes d’actuació sobre diferents aspectes relacionats amb les persones refugiades.