Acte de Comun(e)s Vilassar de Mar

Avui, a partir de dos quarts de set de la tarda, i a Can Bisa, els Comuns de Vilassar de Mar et conviden a un acte per reflexionar sobre el poder de les classes populars que, al llarg de la història, han pogut canviar ordres polítics i judicials.

És per això que han convidat el candidat al Congrés per Sumar en Comú PodemGerardo Pisarello que presentarà el seu llibre la “Republicà inesperada“. L’acte, presentat per Pau Arona, comptarà, també, amb la presència de la periodista Milagros Pérez Oliva.

El professor, politòleg i exregidor de l’Ajuntament de Vilassar de Mar, Pau Arona, ha avançat al Crònica” que l’acte d’avui servirà per recordar que, segons ell, les classes populars, i en alguns moments de la història, han aconseguit avançar i transformar l’estat. Arona, per cert, junt amb tres maresmenques més, forma part de la llista de Sumar – En Comú Podem en les eleccions del 23 de juliol. ocupa el simbòlic lloc de suplent número 6.

Per això, Arona considera que la presentació del llibre de Pisarello, la República Inesperada, arriba en un moment clau. Pel context actual, diu, per les pròximes eleccions a les Corts espanyoles del 23 de juliol i per recordar que l’esquerra no ha de quedar, explica, en un moviment de resistència; sinó que ha d’establir nous horitzons per avançar.

Pisarello explica que fa un retrat, en aquest la “República inesperada“, d’un període molt desconegut, que va ser molt ric en allò que es va assolir, i que diferents governs han volgut que resti en l’oblit. Va ser, assegura, una primera etapa, un primer assaig, per demostrar que és possible viure sense monarquia. Un règim que, segons ell, és sinònim de centralisme, militarisme, unió entre església i Estat i les oligarquies poderoses econòmicament governant.

El candidat a les pròximes eleccions generals explica, com en el seu llibre, es dona valor al president Francesc Pi i Margall, obrer, socialista i republicà, que ja l’any 1873 promulgués algunes lleis que disparaven contra la línia de flotació de la dreta. En el llibre que presenta, avui a Vilassar de Mar, Pisarello també reflexiona sobre la figura, del també Republicà, Emilio Castelar que va fer girar la República Inesperada cap a la dreta. Tot va acabar amb el cop d’estat del general Pavía.

Per a Pisarello repassar els fets de 1873 (ara, doncs, se celebra el seu 125è aniversari) serveix per demostrar que les repúbliques són una manera de governar inherent a la història contemporània, que es van transformant, però que romanen en el temps amb un important impacte, diu, tant en la societat com en la política.

Fotografia: Vilaweb