Acció reivindicativa, aquest dissabte, de la Xarxa d’Entitats de lleure divers

Posar la salut mental sobre la taula, especialment en les condicions de pandèmia i restriccions sanitaris que estem vivint. És per això que la Xarxa d’Entitats de Lleure Divers, ha redactat un manifest en el qual demanen al Procicat que se’ls contempli i se’ls tinguin en compte les seves necessitats donades les diversitats funcionals de les persones de les quals en són paraigües.

El vilassarenc Gabriel Barba, portaveu de la plataforma, ha explicat que l’entitat està formada per col·lectius que treballen en el lleure i l’oci amb persones amb diversitat funcional. Ha anunciat, per a dissabte  6 de febrer, una gran concentració festiva a la plaça de Sant Jaume de Barcelona a partir de les 12 del migdia. Com diu ell, i ens fem nostres les seves paraules, una societat sana, és una societat en la qual no es deixa de banda ningú.

Gabriel Barba explica que l’entitat demana una normativa sota la qual puguin treballar. Ara mateix, estan regits sota les restriccions sanitàries com a una extraescolar més, però el vilassarenc destaca que la Xarxa d’Entitats de Lleure Divers és molt més que això. Tant per la gent que empara, com per a les seves famílies.

Barba ha explicat que la feina que fan hauria de tenir en la legislació  una normativa específica.

Barba destaca que el lleure, l’oci i les extraescolars són un dret essencial per a les persones amb diversitat funcional i pel seu desenvolupament, així com pel descans i la conciliació de vida i feina de les seves famílies. Respectar-los assegura és un indicador d’una societat sana i lliure. El vilassarenc posa sobre la taula que la salut mental és fonamental i destaca que des de la Xarxa de la qual ell n’és portaveu fan un munt de feines els caps de setmana, festius, ponts, estius, Setmanes Santes, que permeten donar un espai per a què les famílies puguin respirar i descansar una estona.

Propostes de tot tipus, però adaptades. Ha posat com a exemple, activitats de teràpia amb música, amb animals, amb art, activitats esportives com piscina o bàsquet adaptat.

Per això, han redactat un protocol per seguir fent la seva feina i han demanat al Procicat que els contempli com el que, en definitiva, són, un servei essencial i que aprovi aquesta normativa.

Gabriel Barba ha explicat que aquest protocol redactat per ells i elles mateixos neix de les necessitats del sector, i que ara és en mans del Procicat

El protocol estableix la feina que realitzen com a  sector essencial.

És molt necessari, diu Barba, començar a fer camí per tal que des del govern es valori la tasca d’aquest sector i se’ls inclogui com a servei essencial. 

Com a exemple, explica que les restriccions poden destarotar, i molt, les persones amb diversitats funcionals, en les quals –ha dit- les rutines, les pautes i els reglaments els són bàsics, com el pa que mengen.

El sector, a més , com subratlla Barba que acostuma a treballar molt en precari, amb contractes d’obra i servei.

És per tot això, que des de la Xarxa d’Entitats de Lleure Divers seran, aquest dissabte, a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, a partir de es 12, per ensenyar totes les reivindicacions que demanen. La concentració es farà sota les mesures de seguretat que dicten les autoritats sanitàries. Per saber-ne més, pots consultar el web diversitatenlluita.org.