A Vilassar de Mar s’han incrementat en un 6,8% les vacunes de la grip administrades en relació a l’any passat

A Vilassar de Mar s’ha incrementat en un 6,8% el percentatge de vacunes de la grip administrades en relació a l’any passat, segons dades de l’Institut Català de la Salut. Així, des de setembre i fins al 6 de gener, al nostre municipi s’han administrat 3419 dosis, 217 més que en l’anterior campanya quan es van injectar 3202 vacunes.

La taxa d’incidència registrada durant la primera setmana de 2020 per a tots els centres d’atenció primària de Catalunya és de 29,2 casos per 100.000 habitants. Aquesta taxa correspon a un nivell basal d’activitat gripal. El model predictiu estimat preveu que les taxes d’incidència superin el llindar epidèmic amb un nivell baix durant els propers dies amb unes taxes esperades de 50,9 i 48,1 casos per 100.000 habitants.

La grip és una malaltia infecciosa d’abast mundial, que afecta fonamentalment les vies respiratòries altes i que dóna lloc a un quadre clínic amb predomini de símptomes generals, que sol ser benigne i remetre espontàniament, però de vegades es pot complicar i pot ser més greu. Per això, les vacunes s’utilitzen selectivament per prevenir la malaltia en els grups de població que tenen més risc de presentar complicacions o morir si la contrauen, així com també en els col•lectius de persones que per motius professionals poden transmetre la grip a persones pertanyents a grups de risc.

I com que prevenir, sempre és important, el departament de Salut recomana diferents consells per evitar el contagi de la grip.

  • Per exemple, vigilar amb la tos i els esternuts. Les infeccions respiratòries es transmeten fàcilment, tant a través de les gotetes que s’expulsen en parlar, esternudar o tossir, com mitjançant el contacte amb superfícies contaminades amb aquestes gotetes si després es toquen els ulls, el nas o la boca. Per això convé que us tapeu el nas i la boca en tossir i esternudar amb un mocador d’un sol ús, que en acabar caldrà llençar a les escombraries. Si us moqueu, feu-ho també amb mocadors d’ún sol ús.
  • També és important mantenir les mans netes. Rentar-se-les freqüentment amb aigua i sabó durant uns deu o vint segons, o amb un preparat amb alcohol, i eixugueu-vos-les bé. Feu-ho, especialment, després de tocar superfícies comunes, com ara baranes, manetes de portes, teclats i ratolins d’ordinador, telèfons, elements de subjecció en el transport públic i després d’esternudar i mocar-vos.
  • Una altra recomanació es bo netejar, desinfectar i ventilar les llars. Eviteu el contacte proper amb persones infectades i no hi compartiu menjar ni estris (coberts, gots, tovallons, mocadors…) ni altres objectes sense netejar-los degudament. Es recomana, a més, que desinfecteu regularment amb els productes habituals les superfícies dures; sobretot, les que estan més en contacte amb les mans, com ara les taules, les manetes de porta, etc. Ventilar els espais tancats com a mínim durant quinze minuts al dia és una altra mesura que us pot ajudar a prevenir les infeccions.
  • Protegir-se del fred és un altre consell per evitar patir la grip. Les baixes temperatures poden afectar el bon funcionament de l’organisme quan aquest no té capacitat per combatre la pèrdua de calor. Abrigueu-vos bé abans de sortir al carrer i procureu no exposar-vos a canvis bruscos de temperatura, especialment la gent gran, els infants i les persones amb malalties respiratòries. Ingerir aliments calents, com ara sopes o guisats, també us pot ajudar a augmentar la temperatura corporal.
  • Finalment, hidratar-se bé és bàsic. L’aigua regula la temperatura corporal i permet que tots els processos de l’organisme funcionin adequadament. Evita, a més, que s’assequin les membranes mucoses dels ulls, la boca i el nas. Cal beure’n sovint, en qualsevol moment del dia, tant abans com durant o després dels àpats, i encara que no es tingui sensació de set.