A partir del febrer Vilassar de Mar podrà limitar el preu dels lloguers

A partir del mes vinent, del febrer, Vilassar de Mar podrà limitar els preus dels lloguers. El nostre poble, doncs, és un dels 140 municipis afectats i considerats com a zones tensionades pel que fa a l’accés a l’habitatge. Per la seva banda, el Sindicat de Llogaters ja s’ha pronunciat i recomana ajornar qualsevol renovació de contracte fins que no entri en vigor el nou topall de preus. Així ho han acordat la consellera de Territori, Ester Capella, i la ministra d’Habitatge, Isabel Rodríguez, reunides aquest passat dijous.

Des de Madrid,  després de reunir-se amb la ministra d’Habitatge, Isabel Rodríguez, la consellera de Territori de la Generalitat, Esther Capella, ha explicat que han pactat acabar en les properes setmanes la feina per aprovar i publicar l’índex de preus de referència dels lloguers que s’ha d’aplicar per poder declarar zones tenses els 140 municipis assenyalats per Territori, entre els quals hi ha Vilassar de Mar.

Segons la nova norma, el lloguer dels nous contractes no podrà superar el preu del darrer contracte vigent en els últims cinc anys després de l’aplicació de l’IPC. A més, en cas dels pisos nous que entrin en el mercat de lloguer i quan es tracti d’habitatges d’un gran tenidor (persona física o jurídica amb més de deu immobles urbans d’ús residencial), el preu del lloguer tampoc podrà ser superior a l’índex de referència per a un carrer determinat.

Per la seva banda, el govern espanyol s’ha compromès a aprovar i publicar aquest índex de referència, que no serà homogeni per a tot Espanya, en les pròximes setmanes. És la clau i el pas previ necessari perquè s’apliqui la limitació en els preus, recollida en la Llei d’Habitatge Estatal, que va entrar en vigor el maig de l’any passat.

El nou índex serà una barreja entre l’índex català, que es basa en les fiances del lloguer que es dipositen a l’Incasòl, i aquell en què estava treballant el ministeri, basat en la declaració de la renda, però ponderat, i depenent de les característiques de les zones geogràfiques.

La zona denominada com d’habitatge tensionat afecta 140 municipis concentrats, sobretot, a l’àrea metropolitana de Barcelona i al litoral de Catalunya. Poblacions amb una oferta insuficient d’habitatge assequible. 8 de cada 10 catalans viuen en un d’aquests pobles o ciutats.

La regulació afectarà els contractes, ja siguin nous o prorrogats, que se signin a partir de l’entrada en vigor. No tindrà efectes retroactius.

L’obra nova en queda al marge i es permetrà apujar el preu més enllà si s’han fet reformes importants al pis.

Per la seva banda, el Sindicat de Llogaters considera que la regulació arriba molt tard i que encara no és moment de celebrar res fins que es coneguin els detalls i la lletra petita.