A Mataró, la Ruta de Nadal substitueix enguany la Fira de pessebres i ornaments de Nadal

Cada desembre són molts els vilassarencs que decidien agafar el cotxe, l’autocar o el tren per desplaçar-se a la Fira de pessebres i ornaments de Nadal ubicada a la Rambla-Plaça de Santa Anna. Allà trobaven una gran varietat de cagations, a tamany natural i en miniatura, tant els tradicionals com els cagations temàtics de personalitats del món de la cultura, la política o l’esport. També podien comprar des de l’arbre de nadal fins a figures per al pessebre de diversos tamanys o fins i tot pessebres sencers. La fira de Mataró era una bona opció per no haver-se de traslladar a la Fira de Santa Llúcia de Barcelona, que queda més lluny, a 25 quilòmetres, i  passar un bon matí o tarda a la capital de la comarca, que es completava sovint amb el costum d’anar a prendre un xocolata amb xurros a la xurreria de la Plaça Santa Anna i visitar botigues del centre de Mataró i la Riera per anotar a la carta que es fa arribar als Reis Mags aquella peça de roba o aparell electrònic que es necessita. A més d’expositors de Mataró, també n’hi havia de vinguts d’altres municipis de Catalunya.

Aquesta estampa tan tradicional no es podrà repetir de la mateixa manera en què s’ha fet sempre aquest any degut a la situació de pandèmia del coronavirus. Les mesures de restricció contemplades en la legislació vigent per aturar l’evolució de la pandèmia del coronavirus impedeixen que aquest tipus d’esdeveniments puguin celebrar-se tal com s’havien fet tota la vida.

L’Ajuntament de la capital de la nostra comarca va comunicar el 4 de novembre als representants de l’Associació de la Fira de Nadal de Mataró que l’esdeveniment no es podrà celebrar.

De fet, el consistori va treballar en la possibilitat de celebrar-lo a l’espai firal del Nou Parc Central, aplicant tots els protocols i indicacions de Protecció Civil i del Pla sectorial de fires i es va definir un nou model de fira adaptada a les circumstàncies per evitar contagis: amb reducció de dates i horaris, amb  circuit delimitat, control d’aforament i perimetratge de l’espai. Aquesta opció va ser validada inicialment pel Comitè tècnic d’emergència, però l’evolució de la pandèmia del coronavirus ha obligat a posar el fre de mà de marxa enrere i a no autoritzar la celebració de la Fira

El consistori de Mataró va oferir a l’associació alternatives al format tradicional, com la ubicació d’espais com a punts d’exposició o venda dels seus articles en diversos comerços del centre que puguin estar interessats en acollir aquesta iniciativa, o bé en els propis aparadors dels comerços, així com la creació d’un directori d’expositors de la Fira al web municipal i va convocar a l’associació a una reunió posterior per saber com valoraven aquestes alternatives

El passat 11 de novembre va tenir lloc una nova reunió entre l’Ajuntament i l’associació de la Fira de Nadal de Mataró i finalment el que es farà es una Ruta de Nadal, en la qual els pessebres, ornaments i productes nadalencs estaran a la Plaça de Santa Anna, sino en els expositors de diversos locals i comerços repartits per diferents punts de la ciutat. Així, qui arribi a la plaça de Santa Anna  trobarà un cartell informatiu on s’indicarà la ubicació geogràfica dels expositors  per poder anar caminant fins a cada un. Aquesta informació també es trobarà al web de l’Ajuntament de Mataró i al de l’associació Fira de Nadal (firanadal.com)

Ermengol Millàs, vicepresident de l’associació, ha explicat que encaren aquesta situació amb resignació i ha afegit que és difícil poder determinar quin objecte de nadal ha estat el més venut tradicionalment perquè tots es venen molt (ornaments, avets, tió, centres de nadal, figures, torros,  neules, dolços).

Millas ha afegit que es queda amb els records dels trenta-set anys  que porta exposant, amb la il·lusió del Nadal, que no ha faltat mai.

La Ruta de Nadal anirà del 24 de novembre al 24 de desembre