A Can Bisa, “El saber de les flors”, de Laia Badenas

Fins al 28 d’abril a Can Bisa s’exposa “El saber de les flors”, de l’artista vilassarenca Laia Badenas.

Presenta 21 peces algunes de les quals, per cert, han estat realitzades amb l’antiga tècnica de l’antotipia.

L’exposició fa un recorregut per la investigació i documentació de la indústria de la flor tallada mitjançant la fotografia digital, l’experimentació i domini de la tècnica de l’antotípia i la síntesi final amb tot el material generat. El seu objectiu és reflectir la realitat oculta i intrínseca en les flors i, en darrera instància, prendre consciència i decidir com volem consumir i, per tant, com volem viure. 

Badenas és una il·lustradora vilassarenca que es defineix com una apassionada dels infants i, sobretot, de la manera de pensar de nenes i nens. Creu que ens poden donar algunes claus que podem aplicar a la vida adulta.

Es considera una persona encuriosida i amb ganes d’aprendre. I fruit d’aquesta curiositat realitza aquesta mostra, integrada per 10 fotografies digitals i 11 realitzades amb la tècnica de l’antotípia.  

Badenas ens ha explicat als profans què és la tècnica de l’antotípia. És de les primeres tècniques de revelat fotogràfic que van crear-se, en la qual s’utilitza extracte de plantes i vegetals. En obtenir l’extracte, ja sigui utilitzant un morter i piló o liquadora, s’aconsegueix el que es coneix com una emulsió, és a dir una substància foto-sensible. Aquesta tècnica depèn de l’exposició solar.  

La veritat, segons la il·lustradora vilassarenca, hi ha tot un món al darrere de les flors. Evidentment, un món globalitzat. Un món amb avions frigorífics que fa, com explicava Badenas, que, en una festa com Sant Jordi, amb la rosa com a protagonista, un 85% de les roses que es regalaran vindran de Colòmbia o Kenya

Badenas vol donar les gràcies a les flors de quilòmetre zero amb les que ha treballat per compartir, amb nosaltres, aquest “Saber de les flors”

Ha mostrat el seu agraïment a Pep Itxart.

Badenas ha explicat que utilitza flors que generen molt de tint, les de color més fosc.

Finalment, destaquem que, en el marc d’aquesta exposició, diumenge 17 de març a partir de les 10 del matí fins a les 12 del migdia, a Can Bisa, Laia Badenas organitza un taller de revelat floral a partir de pètals de flors. El material necessari és un morter, una mà de morter i un bol. La inscripció és gratuïta i s’ha de fer online a través d’aquest enllaç