A Argentona, des d’aquest divendres fins al diumenge, Fira Internacional de Ceràmica Argillà

Edició de la transformació, edició del creixement. Aquest divendres, fins al diumenge la, fins ara, coneguda com a Fira Argillà del Càntir d’Argentona es transforma en el Festival de la Ceràmica, una aposta pel creixement a nivell internacional d’aquesta cita que, enguany, compta amb la figura del dissenyador valencià internacional Javier Mariscal,  el pare del Cobi, la mascota dels Jocs Olímpics de Barcelona’92, que ha estat l’autor del cartell i del Càntir de 2024.

Transformació, doncs, de fira a Festival. Una evolució, segurament natural, que vol dir passar de posar l’accent, simplement, a l’activitat comercial a impregnar la trobada de cultura i d’art.

Festival de la ceràmica que, amb seu a Argentona, seguirà dins del nucli urbà del nostre municipi veí, inclou tres espectacles de gran renom en el menú. Un, batejat com  a de carrer, que servirà per a la inauguració i que barrejarà dansa i música tradicional. El segon, serà de sala i el tercer i darrer serà un xou d’exterior amb la presència d’una gran foguera, figura clau, d’altra banda, en qualsevol celebració estiuenca mediterrània. Espectacles amb fang i foc

Ha plogut molt des de l’any 1984 quan, a Argentona, va arrencar la Mostra d’Artesans de la Ceràmica. L’evolució de la cita ha estat, durant els anys, tan gran que ha anat adquirint prestigi internacional.

Així, enguany el país convidat és la República Txeca.  Fins a sis ceramistes d’aquest país seran a Argentona. En destaca, en particular, Eva Roučka, l’artista de més projecció internacional actualment, i que protagonitzarà una exposició al Museu i farà demostracions tècniques a la plaça de l’Església, entre altres activitats.

No obstant, el caràcter de Festival no deixarà enrere les propostes clàssiques i amb solera com el reguitzell d’exposicions al Museu del Càntir, la mostra de cinema sobre ceràmica, visites guiades al museu, debats, tallers participatius de torn i de rakú, així com demostracions de terrissa tradicional

Una de les grans estrelles, una de les grans cares, de la cita d’Argentona és l’autor del càntir de l’any i del cartell, el  dissenyador Javier Mariscal. Un objecte que, de ben petit, sempre el va captivar i del qual ha dit que “fa aigua freda sense piles, que és portàtil, que és molt humil” i ha afegit que sempre es pregunta qui el va inventar. El pare del Cobi ha volgut destacar el disseny del seu Càntir 2024. Un homenatge a les decoracions antiquíssimes que, des de les nits dels temps, han funcionat com a mitjà de comunicació abans dels primers abecedaris.

Un festival, amb més de 60 paradetes, amb expositors i artistes que provenen de diferents punts d’Europa i el nord d’Àfrica: Catalunya, Espanya, França, Itàlia, Alemanya, Eslovènia, Polònia, l’Equador i el Marroc.

L’horari serà divendres de 17 h a 22 h i dissabte i diumenge de 10 h a 22 h. 

Més informació al lloc web: www.argilla.cat,