8-M, Dia Internacional de les Dones

 

Compromís municipalista per unes polítiques locals feministes. Aquest és el títol del manifest del Dia Internacional de les Dones que, avui i al punt del migdia, ha llegit la regidora d’Igualtat Marta Rovira des de la plaça de l’Ajuntament amb els nostres micròfons en directe. Un text en què demana a tots i totes alçar les veus per reforçar la lluita feminista des de diferents territoris i municipis.

En la lectura del Manifest s’ha destacat que els governs locals, en tant que administracions properes a la ciutadania, juguen un paper estratègic en la lluita per la igualtat. Des del municipalisme, segueix el Manifest, tenim una llarga trajectòria en l’impuls de polítiques locals d’igualtat. Unes polítiques han contribuït a consolidar les polítiques públiques d’igualtat de gènere en el nostre país, una tasca que ha estat clau en la construcció i la consolidació de territoris feministes.

El text anima a continuar consolidant el desplegament de les polítiques feministes amb una clara vocació integral i transformadora, amb l’objectiu de garantir els drets de les dones. Arribant a eliminar les desigualtats en tots els àmbits de la vida pública i privada des de la política, la ciència, la salut , els esports, el treball, les cures … i també en el canvi tecnològic i l’educació en l’era digital, per a aconseguir la igualtat de gènere i l’empoderament de totes les dones i nenes. Acaba refermant el compromís per seguir treballant en la construcció de municipis feministes que avancin cap a l’erradicació de les desigualtats socials i econòmiques i la protecció de tots els drets de les dones i les nenes.

Pots llegir el Manifest aquí i escoltar-lo aquí:

Doncs, precisament i recollint l’essència del Manifest, des de Vilassar de Mar es fan un munt d’actes per reivindicar els drets de les dones. I és que, des del nostre consistori, es recorda que la igualtat és la gran assignatura pendent. Això i el debat sobre com actuar per acabar amb la xacra de la violència masclista en totes les seves formes. Per tant, les eines són l’educació i la informació per arribar a assolir un municipi més just, igualitari i sense violències ni discriminacions per qüestió de gènere.

L’espai “Parlant de tot” ha emès avui una edició especial amb motiu del Dia Internacional de les Dones.

Hem repassat a “Crònica” el munt de propostes que trobaràs a Vilassar de Mar aquests dies.

Avui dimecres a la tarda, pots assistir a una classe oberta del grau de Belles Arts titulada Quina bata? La nostra bata. D’aquell treball domèstic, d’aquelles dones. També avui, de 7 a 9 del vespre, a l’Espai Galbany, xerrada, sobre “Benestar femení pensat per dones”, a càrrec de Jou López, CEO de Femme Up. L’acte està organitzat pel PSC.

Agafarà el relleu l’entitat Viladona, aquest divendres, amb la projecció de la pel·lícula Una cuestión de genero, a les 6 de la tarda i a la Sala Carrau. I l’endemà, el dissabte, et citen a un, tal i com l’han batejat elles, a un vermutillo feminista. Dissabte, de 12 a 14, i amb la música en directe de la Sara Reig. On? Al porxo de l’escola del Mar.

El plat fort és la popular Caminada de la Dona, que es pot fer tan corrent com caminant i en la que hi participen homes i dones, que se celebra aquest diumenge. La 8ena edició sortirà de la plaça de l’Ajuntament a les 10 del matí i oferirà dos recorreguts. Un de 4 km 400 metres i de llarg de  6. 600. Un cop finalitzada, música amb Les Monis i botifarrada gratuïta per a totes les persones que tinguin dorsal.I seguim en diumenge saltant, però, a la tarda. Comèdia amb la companyia Teatre de maleta i l’obra Ai cony!, un monòleg d’amor, humor i ovaris. Aquest és el títol de l’obra que es representarà a la Carrau.

Al marge, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (el SIAD) de Vilassar de Mar prepara una autèntica bateria de propostes.

També i, com cada any, la Biblioteca Municipal Ernest Lluch se sumarà a la celebració amb una original proposta. La d’enguany es titula Emocions violeta i va dirigida a famílies amb infants de 2 o 3 anys. A més, al Museu Enric Monjo, es podrà visitar l’exposició Genealogies. Rescatar penyores, mentre que l’Aula de Música proposa participar en una sessió oberta o prendre part en un assaig del Cor Grans Dones.

Finalment, el 28 de març tant Viladona com l’Assemblea Feminista plantegen una reflexió al voltant de què representa ser dona a l’Afganistan, amb la participació de la Nadia Ghulam, refugiada afganesa i escriptora. A partir de les 6 de la tarda a la Sala Carrau.

Sàpigues també que, avui, quan es faci fosc, la façana del nostre Ajuntament es tenyirà de color lila per reivindicar el Dia de la Dona.