D’entre les 59 produccions candidates a la XIV edició dels Premis Gaudí, organitzats per l’Acadèmia del Cinema Català, que es lliuraran el 6 de març a la Sala Oval del Museu Nacional d’Art de Catalunya, hi ha 5 nominades a guanyar aquests premis que, en el seu rodatge, han passat pel Maresme: “Las leyes de la fontera”, de Daniel Monzón ,“Libertad” de Clara Roquet “Mediterráneo” de Marcel Barrena ,“El amor en su lugar” (Love gets a room) de Rodrigo Cortés i “L’estrany”, d’Oriol Guanyabens.
“Las leyes de la frontera” és un film basat en la novel·la que amb aquest títol va escriure Javier Cercas. Està ambientada l’estiu de 1978 i el seu argument és el següent: Ignacio és un estudiant de 17 anys introvertit i una mica inadaptat que viu a Girona. En conèixer Zarco i Tere, dos joves delinqüents del barri xinès de la ciutat, es veu immers en una carrera imparable de furts, robatoris i atracaments. És la història en què Nacho es fa gran, travessant la línia que hi ha entre el bé i el mal, entre la justícia i la injustícia…Està interpretada per Marcos Ruiz, Begoña Vargas, Chechu Salgado, Carlos Oviedo, Daniel Ibañez, Guillermo Lasheras, Santiago Molero, Ainhoa Santamaría, Xavier Martín, Pep Tosar, Xavi Sáez, Jorge Aparicio, Cintia García, Víctor Manuel Pajares, Diego Molina Garau, Elisabet Casanovas, Pep Cruz, Estefanía de los Santos, Enrique Martínez i Carlos Serrano. El film és candidat també a la millor direcció i millor guió entre d’altres.
“Libertad” explica la història de la família Vidal, que passa a la seva casa estival les últimes vacances de l’àvia Ángela, que pateix Alzheimer avançat. Per primera vegada a la seva vida, la Nora, de 14 anys, sent que no troba el seu lloc. Els jocs de nens li semblen ridículs i les converses dels adults encara van grans. Però tot canvia amb l’arribada de Llibertat, de 15 anys i filla de Rosana, la dona colombiana que cuida Àngela. Rebel i magnètica, Llibertat es converteix a la porta d’entrada a un estiu diferent per a Nora, i les dues noies ràpidament forgen una amistat intensa i desigual. Juntes surten de la bombolla de protecció i confort que suposa la casa familiar, descobrint un món nou on Nora se sent més lliure que mai.Està interpretada per María Morera, Nicolle García, Nora Navas, Vicky Peña, Carol Hurtado, Maria Rodríguez Soto, David Selvas, Òscar Muñoz, Sergi Torrecilla, Mathilde Legrand. És candidata a guanyar el guardó per la millor pel·lícula en llengua no catalana, millor guió i millor direcció, entre d’altres.
“Mediterráneo” tracta sobre la història de l’ONG Open Arms. L’inici de l’argument se situa en la tardor de 2015. Dos socorristes, Oscar i Gerard, que viatgen fins a l’illa de Lesbos, a Grècia, impactats per la fotografia d’un nen ofegat a les aigües del Mediterrani. En arribar descobreixen una realitat esglaiadora: milers de persones arrisquen les seves vides cada dia creuant el mar en embarcacions precàries i fugint de conflictes armats. Amb Esther (Anna Castillo), Nico (Sergi López) i altres membres de l’equip, lluitaran per complir una comesa, donant suport a persones que ho necessiten. Per a tots, aquest viatge inicial suposarà una odissea que marcarà les seves vides.Està interpretada per Eduard Fernández, Dani Rovira, Anna Castillo, Sergi López, Alex Monner, Melika Foroutan, Patricia López Arnaiz, Vassilis Bisbikis, Giannis Niaros, Drosos Skotis, Yiota Festa, i Constantin Symsiris. És candidata a guanyar el guardó per la millor pel·lícula en llengua no catalana, millor guió i millor direcció.
“El amor en su lugar” està ambientada al gener de 1942. L’argument és la següent: 400.000 jueus de tota Polònia porten més d’un any confinats pels nazis en un estret gueto a la meitat de la ciutat. Fora del mur, la vida continua endavant. A dins, els seus habitants lluiten per sobreviure. Tot i això, l’alt mur de maons no aconsegueix parar la creació d’un grup d’actors jueus que, en una gelada nit hivernal, interpreta una comèdia musical al teatre Fèmina. Els espectadors riuen i s’emocionen davant d’una història d’amor, oblidant per un moment la seva situació difícil. Entre bastidors, els actors s’enfronten a un dilema de vida o mort davant la possibilitat de dur a terme una fugida després de la funció.Està interpretada per Clara Rugaard, Ferdia Walsh-Peelo, Magnus Krepper, Freya Parks, Jack Roth, Henry Goodman, Dalit Streett Tejeda, Anastasia Hille, Valentina Bellè, Mark Davison .El film és candidat a la millor direcció artística, millor so i millor vestuari.
“L’estrany” explica la història d’ Amadeu, amb nou anys, va a uns campaments d’estiu per primera vegada. Els primers dies són difícils, però el Nil, el monitor més expert, li dona confiança i l’ajuda a integrar-se al grup. Quan Amadeu està trobant finalment el seu lloc als campaments, una experiència violenta l’obliga a rebel·lar-se contra tot el que havia après. Gerard Pous, Arnau Comas, Cristina Colom, Martí Atance, Aina Clotet, Nil Ribalta, Mauro Vélez, Mia Castellví. Aquesta producció es candidata al millor curt.
La nova junta de l’Acadèmia del Cinema Català ha volgut impulsar un canvi de format en la cerimònia i traslladar-la a aquest espai emblemàtic del Palau Nacional de Montjuïc, un dels escenaris més espectaculars de Barcelona i una de les sales més grans d’Europa. El Premi Especial del Públic s’entregarà, per segon any consecutiu, des de la Sala Mozart de Calella, el cinema més antic de Catalunya.
Fins al 25 de febrer s’està duent a terme la segona ronda de les votacions.