28-M: Hem parlat sobre la violència estètica en les persones dissidents, amb Nei

Dimarts passat celebràvem el Dia Internacional d’Acció per la Salut de les Dones. Des d’aquesta casa, des de Vilassar Ràdio, hem esquitxat la nostra graella amb un seguit de programes, d’intervencions i entrevistes que resten, un cop emesos,  en el nostre web. Els pots escoltar tant en directe com en el cicle de podcasts que allotgem dins del nostre matinal, el “Parlant de tot”. “Sobreviure a la pressió estètica al llarg de tota la vida” és la temàtica a la qual les regidories de Salut Pública, Igualtat, Joventut, Gent Gran i amb la col·laboració del CAP Doctor Masriera de Vilassar de Mar han dedicat aquests dies. Mirada, doncs, transversal, des de diferents regidories, per abordar el Dia Internacional d’Acció per la Salut de les Dones. Avui ha passat per la ràdio Nei, estudiant de grau universitari sociocultural de gènere, que ens ha parlat de la violència estètica en les persones dissidents. Ha vingut amb l’Ariadna Massó, tècnica del SAI, el Servei d’Atenció Integral de l’Ajuntament de Vilassar de Mar. Nei ens ha explicat què són les persones dissidents: totes aquelles persones que no entren en una norma o en rols establerts per la societat.

Com, per exemple, ha citat l’obligació d’estar prim. O tenir un cos dins dels estàndards.

Nei és una persona no binària. El llenguatge, els pronoms, els determinats i els articles sempre poden ser un escull. El consell de Nei és preguntar, sobretot  en casos de persones no binàries.

Ha remarcat que estem parlant de categories de gènere i no pas de condició sexual de cada persona.

Ha explicat que, de cara, per exemple, al món laboral, i, fins i tot, social, tendeixen a agrupar-se en petites zones de confort, en les quals, ha dit, no s’han de donar tantes justificacions.

Ha confessat que li agradaria, en el cas del DNI (per exemple) que hi hagués una tercera casella per marcar, al marge de les caselles d’home i de dona. Considera Nei que la societat encara no està preparada, diu, per un canvi d’aquesta magnitud.

Ha explicat que la genitalitat és un constructe social, com ho és el gènere. Ha recordat que hi ha persones no binàries que tenen genitals intersexuals i aquest fet desmunta el binarisme biologicista.

Ha recomanat no fer tantes preguntes sobre la identitat, a persones no binàries. Ha afegit que la pregunta que es pot fer a una persona no binària és amb quin pronom vol ser tractada aquesta persona, amb el pronom “ell”, o amb “ella” o “elle”. 

Una lluita constant de les persones que defineix com a dissidents. No només, diu, entren en aquesta categoria les persones no binàries sinó, per exemple, persones obeses o les dones.

Ha subratllat que són situacions que han passat des de la nit dels temps. Amb 22 anys, pot afrontar-ho millor, per exemple, que als anys 50 o 60 del segle passat. Hi ha ajudes, hi ha suports, hi ha notícies als informatius com la que estàs escoltant i hi ha el SAI a Vilassar de Mar. Ariadna Massó n’és la tècnica. Ha recordat que el SAI és un servei que té l’objectiu de sensibilitzar i informar a les persones i a les entitats, sobre la identitat de gènere, i atendre les situacions de discriminació  i agressió per raó d’identitat o expressió de gènere, o orientació afectivo-sexual. Està ubicat a l’Espai Galbany, al carrer Sant Roc, 6, telèfon 93 754 03 39 i el seu email és sai@vilassardemar.cat.

No cal dir que totes les intervencions especials, aixoplugades a Vilassar Ràdio, en el marc del Dia Internacional d’acció per la salut de les dones, resten penjades en el nostre cicle de podcasts.