2.743 alumnes de Vilassar de Mar han començat avui les classes d’Infantil, Primària i Secundària.

Enrere queden banyadors, cremes solars i les fotografies de l’estiu. Un total de 2.743 nens i nenes; nois i noies de Vilassar de Mar han començat avui les classes d’Infantil, Primària i Secundària. Temps ara per ordinadors, llibretes i horaris. Els i les de batxillerat escuren els seus darrers dies de vacances, ja que arrencaran el pròxim 12 de setembre. Hem repassat, amb les persones directores dels diferents centres educatius del nostre poble, com ha anat aquest primer dia i, també, ens han detallat les obres que ha fet l’Ajuntament durant l’estiu.

Intensa feina la de la nostra unitat mòbil, capitanejada pel nostre director, Jaume Cabot, que ha trepitjat, i de quina manera el terreny. Primer hem tret el cap a l’Institut Pere Ribot. Marta Pons, la seva directora, assenyala, a l’espera dels i les del Batxillerat que començaran dimarts vinent, que són a les aules 356 alumnes. Pons insisteix en la feina que ha fet l’equip directiu per tenir-ho tot a punt avui. Tres dies d’intensa feina. En un espai, el Pere Ribot, que ha fet poques obres aquest estiu. Una, a destacar, de caràcter intern. Més espai per a robòtica i tecnologia.

L’adaptació dels de Primer d’ESO ha estat fàcil, els i les alumnes han conegut tutors i institut escortats pels de Segon d’ESO que, segons Pons, són els més propers, per edat, als que avui arrenquen. Tot a punt, doncs, per a un curs que, per a la directora del Pere Ribot, els preocupen les ràtios i els pocs recursos, diu, per a l’educació inclusiva.

Del Pere Ribot, saltem a l’altre institut de Vilassar de Mar, el Vilatzara amb poc més de 800 alumnes. Ens rep la cap d’estudis Marina Arrufat. De cara a les adaptacions dels de primer de l’ESO lamenta no haver-ho pogut fer amb més temps, ja que només han tingut tres dies per engegar maquinària. Això sí, ahir, es van batejar els de primer.

Ajustar mecànica de professorat, feina complicada en 72 hores assegura Arrufat.

Pel que fa a les obres d’aquest estiu, el centre educatiu més gran de Vilassar de Mar, el Vilatzara, s’ha centrat en obres de manteniment, cablejat, alarmes i càmeres de seguretat.

Abandonem els dos instituts i ens plantem a les escoles. La primera que ha visitat la nostra mòbil ha estat Els Alocs. El seu director, Lluís Rodríguez Lago xifra en 220 el número d’alumnes que han arrencat el curs. Una escola que, com cada any, treballa per projectes, aquest curs com a protagonista, l’aigua.

Tot i que amb les adaptacions que es van fent els darrers anys, s’eviten plors dels i les més petites, sempre hi ha qui deixa anar una llàgrima i no només dels menuts i menudes, alguna mestra també s’ha emocionat.

Finalment, i anècdota al marge, Rodríguez agraeix la feina que ha fet l’Ajuntament aquest estiu als Alocs, tasques sobretot de pintura.

Dels Alocs aterrem a l’Escola del Mar. El director, Enric Serres, ha donat la benvinguda als 424 alumnes d’aquest curs 2023-2024. També destaca que, i gràcies a les adaptacions, cada cop es veuen menys plors per part dels més petits el primer dia. Ara bé, Serres destaca les complicacions que han tingut ells (i totes les escoles, de fet) per tenir la maquinària perfectament greixada en només tres dies.

Pel que fa a les obres, l’Escola del Mar (com el Vaixell Burriac) és un centre escolar que, per la seva arquitectura, més calor pateix. Per això, les obres d’aquest estiu van encaminades, i encara s’ha d’acabar de perfilar (ja que van acollir un dels dos casals municipals aquest juliol), en instal·lar tendals de protecció solar i incrementar les zones d’ombra.

Enric Serres, i pel que fa a la docència de l’Escola del Mar, recorda que ells aposten per idees de curs globalitzades.

I del Mar a la muntanya. Visitem el Vaixell Burriac. Ens ha rebut la seva directora, l’Anna Robusté. 407 nens i nenes ja són a les aules. Per tal que tot estigui a punt avui, Robusté lamenta els pocs dies que ha tingut l’equip directiu per preparar el curs. Molt i molt estrès.

De cara les obres que ha fet el consistori aquest estiu en aquest equipament, Robusté celebra que el Vaixell Burriac, una de les escoles més afectades per les altres temperatures gràcies a la seva arquitectura de vidre, ja té instal·lats 17 tendals i implementat l’aire condicionat al menjador, per ser l’espai que concentra més nens i nenes i al migdia, hora que el sol pica més. També disposen de plaques fotovoltaiques instal·lades, però que encara no han estat connectades.

Hem continuat baixant cap als nostres estudis. Ens hem aturat a l’escola degana de Vilassar de Mar. El Pérez Sala que aixopluga 360 nens i nenes. Laia Kötz és la directora. D’entrada, queixes al departament pel poc temps que han tingut per preparar el curs. Kotz vol tenir paraules d’agraïment cap a les mestres per l’esforç fet en aquests dies, fent moltes hores forta de la seva jornada laboral.

Lamenta, també, que no s’hagin fet massa reformes aquest estiu. El Pérez Sala recorda, és un edifici dels anys 70 i necessita que se’l cuidi, confia que es vagin fent pròximament. La directora confia a poder-se asseure amb el nou consistori per repassar tot el que necessiten.

Finalment, explica Kotz que el procés de familiarització ha anat molt bé i pel que fa al currículum continuaran apostant per l’experimentació; marca de la casa.

I ja, per acabar el periple i ben a prop dels nostres estudis, la unitat mòbil s’ha aturat a Les Franciscanes. Hem entrat al despatx de la seva incombustible directora Paquita de Bas. 176 alumnes per a un curs que, d’entrada, ja ha portat complicacions pel poc temps que han tingut per preparar-lo.

Els racons continuen estant molt presents a les aules de Les Franciscanes, de cara a la feina docent.

Sobre les obres, Les Franciscanes és l’única escola concertada de Vilassar de Mar i, per tant, els arranjaments no depenen de l’Ajuntament. Urgeix, perquè comporta perill, la reforma de la cornisa: un edifici que, engany, complirà 143 anys de vida.

Respecte a la vaga convocada avui per diferents sindicats, el sentir general de les persones directores dels diferents centres escolars de Vilassar de Mar és que motius hi ha per fer vaga, però que, en un dia com avui, potser, diuen, no era el moment. Una vaga, per cert, que, per primer cop a la història, es convoca en un primer dia de curs. Quatre mestres dels centres vilassarencs han secundat la jornada de vaga.