1658 infants tornen a les aules de les cinc escoles de Vilassar de Mar

 

Doncs ja està. Comptaquilòmetres a zero. Motxilles, entrepans, llibres i llibretes nous de trinca, alguns plors en els més petitets i petites… Aquest matí, un total de 1.658 nens i nenes d’Educació Infantil i Primària de Vilassar de Mar han tornat a unes aules que no visitaven des d’abans de Sant Joan. Enrere queden els dies de platja, viatges, casals, relaxament horari i, al davant, un munt de nous projectes. Hem parlat amb les persones directores del Vaixell Burriac, de l’Escola del Mar, dels Alocs, del Pérez Sala i Franciscanes. Sabrem com ha anat el primer dia del curs 2022-2023.

Arrenca el curs 2002-2023; (el més matiner de la història i el primer sense cap mena de restricció anticovid), amb un setembre de jornada reduïda, amb canvis en les ràtios i els currículums i amb un total de 74.406 professors i professores als quals s’hi hauran de sumar, a partir del gener, 1.463 docents a primària i 2.009 a secundària. Un curs que tindrà un dia més de vacances de Nadal i que incorpora un quart dia de lliure disposició que, en principi, s’ubicarà en el segon trimestre.

De moment, també, el curs ha començat sense que s’apliqui el 25% de castellà a totes les escoles i instituts que establia una sentència de 2020 del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. La Generalitat ha donat ordre de què no s’apliqui.

D’altra banda, el curs arrenca sense, de moment, cap amenaça de vaga en el calendari. I és que un acord in extremis entre els sindicats de mestres i professors i el Departament d’Educació per a la incorporació de 3.500 docents més ha permès desconvocar les vagues que estaven previstes per a aquest setembre.

Centrada la qüestió general, anem al nostre negoci. Ens centrem a Vilassar de Mar. D’entrada, volem agrair la deferència de les persones directores dels cinc centres d’Educació Infantil i Primària de Vilassar de Mar d’atendre els nostres micròfons en un dia, sempre complicat per a ells i elles.

I obrim foc amb l’escola degana de Vilassar de Mar, el Pérez Sala. Laia Kötz és la seva directora. 350 nens i nenes ja són a les aules. Primeres hores sense incidències. Això sí; calor. Molta calor

Més novetats al Pérez Sala, tot i que ja ho treballen fa temps. Canvi en la metodologia.

Kotz també ens ha explicat que aquest estiu, l’Ajuntament ha fet obres de millora en el teulat de la Suïssa i en la seva pintura.

Ens plantem al Vaixell Burriac. Anna Robusté és la directora del centre de l’Avd Eduard Ferrés. 417 alumnes ja són a les aules. Ha explicat que ha estat un matí amb molta il·lusió i ganes de començar, afortunadament, per a Robusté, primer curs sense restriccions Covid

Aquest estiu, i com no hi havia casal al Vaixell Burriac, l’Ajuntament de Vilassar ha fet importants obres de millora. La més destacada, anivellar el patí tranquil. Una obra “molt costosa”, segons la directora però que calia.

Amb 219 alumnes, l’escola més petita del nostre municipi, Els Alocs. Amb un ambient familiar, com apunta el seu director Lluís Rodríguez Lago, que els ha permès, després de la retirada de mesures anticovid, fer els seus tradicionals jocs del primer dia. Una setmana abans, doncs, aules apunt. Lluís Rodríguez lamenta el menysteniment que, segons ell, té el departament d’Ensenyament amb els claustres dels professors i professores.

Els Alocs segueix treballant per projectes. És la seva marca de la casa.

Enguany el tema general escollit són els Objectius de Desenvolupament Sostenible. tal com ha explicat el seu director.

Enric Serres és el director de l’Escola del Mar, que amb, amb els seus 467 alumnes, és l’escola de més capacitat de Vilassar de Mar. Entrada pausada i tranquil·la, assegura. Li preguntem, és clar, per la seva opinió sobre començar una setmana abans. Els hi va malament per falta de temps de preparació del curs.

Lamenta Serres, un cop més, diu, la manca de previsió del departament. Una constant, segons ha explicat als nostres micròfons.

Destaca que, aquest estiu, l’Ajuntament ha aprofitat per renovar els lavabos dels alumnes que seran unisex; és a dir, ja no hi haurà divisió entre nens i nenes.

Tanquem el repàs. Tanquem el periple. Paquita de Bas segueix, un any més, un curs més, al capdavant de Les Franciscanes, l’única escola concertada del nostre municipi. Avui han entrat per la porta un total de 205 nens i nenes. La seva directora admet que, com a mare, és lògic que les famílies celebrin l’avançament.

Sobre la jornada intensiva del setembre, De Bas creu que les famílies ho veuen bé; el problema ha estat per a ells a l’hora de cercar monitors i monitores.

Ens expliquen, des de Les Franciscanes , que enguany l’escola és més adaptada amb la nova rampa accessible que hi ha a la porta principal, just al davant de la capella. També s’han canviat els lavabos de l’alumnat ubicats a la planta superior del centre.

El curs acabat d’estrenar acabarà el 22 de juny de l’any vinent.

L’alumnat de l’ESO, batxillerat i FP encara té 48 hores de marge. Poden apurar dos dies més. Tic Tac. Dimecres, tornaran a les classes. Ells i elles les acabaran el dimarts 20 de juny de 2023.