Vilassar de Mar va celebrar dissabte els Tres Tombs

  •  

Vilassar de Mar va acollir dissabte la celebració dels Tres Tombs. A la desfilada de cavalleries d’enguany, que sortia des de l’Hípica Rossell, hi van participar 23 carruatges i més d’un centenar de cavalls, vinguts tant de la nostra població com d’altres llocs de Catalunya. Aquesta tradició es realitza amb motiu de la celebració de Sant Antoni Abat, patró dels animals. Jaume Roura, un dels organitzadors de l’acte, ha destacat que aquest any la celebració ha estat molt concorreguda de públic.

La figura de Sant Antoni és una de les més venerades a la cultura occidental. La seva llegendària història, els poders que se li atribueixen com a sanador i la seva condició de protector dels animals de peu rodó l’ han convertit en protagonista d’un munt de celebracions al nostre país, que s´han vinculat, en molts casos, a rituals de benedicció del bestiar. Cal recordar que la imatge de Sant Antoni  encapçalava la desfilada de carruatges i cavalls. De fet, l’acte central de la festivitat va ser la benedicció, que es va fer al voltant de la 1 de la tarda al carrer de Sant Joan a l’alçada de la Plaça de l’Església,  tant dels cavalls que hi participaven com dels animals de companyia que portava al públic assistent, entre els quals hi havia sobretot gossos i alguns gats i conills.
Es creu que amb la benedicció, els animals resten protegits de malalties i desgràcies durant tot l’any. Fa molts anys, el dia de Sant Antoni, pagesos i traginers raspatllaven els seus animals i preparaven els guarniments per tal de portar-los a beneir amb els seus millors arreus. El nom de la tradició, “Tres Tombs”, prové del fet de donar voltes a l’entorn d’un lloc sagrat: l’església, la imatge del sant, una ermita, una creu o la foguera de Sant Antoni.

Leave a Reply