Tractament d’endoteràpia per prevenir la plaga de processionària del pi

La Regidoria de Medi Ambient ha iniciat aquesta tardor un tractament d’endoteràpia de l’arbrat públic per prevenir i controlar la plaga de la processionària (eruga) del pi. L’endoteràpia vegetal és un mètode de tractament que consisteix en injectar en el tronc de l’arbre una substància fitosanitària que es distribueix per tot el sistema vascular de la planta, combatent les plagues i malalties sense haver de fumigar, permetent així focalitzar el tractament.

L’endoteràpia actua sempre sobre l’insecte (larva i/o adult) que s’alimenta de l’arbre, és a dir, no actua sobre els ous que ja estiguin instal·lats, només sobre els insectes quan xuclen la saba. Aquest tractament alternatiu és de baix impacte ambiental i menys agressiu per a l’arbrat que els tractaments convencionals. A més, no té afectació per a la ciutadania.

L’endoteràpia és un tractament preventiu que reduirà la incidència de la plaga de la processionària del pi, però que no assegura l’eliminació. Així doncs, si les condicions ambientals són molt favorables per al desenvolupament de la plaga, aquesta pot aparèixer. Els mesos d’octubre a gener són els més adequats per realitzar el tractament amb màxima efectivitat. Per això, els treballs d’endoteràpia contra la processionària van començar el 17 d’octubre i es preveu que acabin a finals de novembre. El tractament d’endoteràpia s’aplicarà a la totalitat dels pins (204) i cedres (14) que són competència municipal, els quals es troben als següents carrers i places: av. Eduard Ferrés, parc de Ca l’Abril, plaça Calafats, plaça Joan Monjo i Pons, av. Montevideo, plaça Notari Arús, Passeig dels Pins, escola Vaixell Burriac, escola Pérez Sala, cementiri municipal, Torrent de la Santa i plaça Mossèn Andreu Teixidó. El cost del tractament preventiu d’endoteràpia contra la processionària a l’arbrat municipal és de 17.553,42 €.

A més, els pins de les escoles Vaixell Burriac (52) i Pérez Sala (2) disposen d’anelles-trampa des del 2017. També hi ha anelles-trampa als 18 pins de l’entorn de l’escola Vaixell Burriac i l’institut Vilatzara fins al camp de futbol. Aquestes trampes consisteixen en una anella que envolta el tronc del pi, de la qual penja una bossa plena de sorra. Les erugues, quan baixen del pi, passen obligatòriament per l’anella, on queden retingudes i cauen dins la bossa de sorra, on acaben morint. Es tracta d’un sistema mecànic, totalment ecològic, que no utilitza productes químics.
Amb aquests mètodes, endoteràpia i anelles-trampa, l’Ajuntament espera reduir la presència de processionària als pins i cedres de la via pública.