“Tota la rosa groga del món és, avui, a Vilassar de Mar”

“Tota la rosa groga del món és a Vilassar de Mar” No és una exageració. És el sentir de majoristes i productors de roses del Mercat de la Flor i la Planta Ornamental de Catalunya que, aquest divendres, viuen una jornada frenètica amb vistes a la Diada de Sant Jordi d’aquest dilluns. Es preveuen unes vendes de rècord, 7 milions de roses. La reina seguirà sent la vermella, tot i que es mouran 300.000 de grogues que venen, en la seva gran majoria, d’Holanda, per respondre a la campanya d’Òmnium Cultural de donar suport als presos polítics.

Activitat frenètica al Mercat de la Flor i la Planta Ornamental de Catalunya. És una dia molt especial. Una de les jornades amb més feina de l’any. Sant Jordi és a la cantonada i, a més, cau en dia laborable. Per tant, les previsions de vendes són d’allò més optimistes. L’espai és a rebentar. Representants de les floristeries i gent que es dedica a la venda ambulant comparteixen recinte buscant la millor rosa al preu més competitiu. És una bogeria. El regateig, impera. La rosa és un producte periple i, per tant, el compte enrere plana sobre el Mercat de la Flor i la Planta de Vilassar de Mar. Només falten 72 hores. L’Ignasi Ruiz explica com es mou la coreografia als nostres ulls profans. Es fa el que calgui per rebaixar uns cèntims.

La gran majoria de les roses venen de l’Equador, de Colòmbia i d’Holanda; el veritable gegant mundial. Els productors de casa nostra, els de Vilassar de Mar, lamenten el llarg hivern que hem patit. Ha fet molt fred remarca en Lluís Bartrés. La Núria Gel, productora vilassarenca, també destaca les inclemències metereològiques

Ja no aterraran més avions farcits de roses. Els camions holandesos ja tenen la feina feta. És hora de buscar la rosa de producció local. Ignasi Ruiz lamenta que cada cop hi hagin menys pagesos que s’hi dediquin a casa nostra. I és que les roses de Kenia, per exemple, en vuit hores estan a punt per vendre. I una flor que marcarà, segurament, el Sant Jordi del proper dilluns és la rosa groga. Òmnium Cultural demanava que se’n regalessin per donar suport als presos polítics. L’entitat apostava per un milió. No n’hi ha tantes al món. Se n’han aconseguit 300.000. Com destaca Ignasi Ruiz, “tota la rosa groga del món és a Vilassar de Mar. No n’hi ha més”.

Ritme frenètic. Tot i que hi ha qui prefereix un Sant Jordi festiu; al Mercat de la Flor celebren que la Diada caigui en laborable. La gent no marxa fora i les empreses compren per regalar als seus treballadors. Des de Vilassar Ràdio, hem volgut donar veu a la gran oblidada de Sant Jordi. L’espiga que vesteix la rosa que es regalarà. N’hi ha dues menes, la de seca i de blat; que acostuma a venir d’Itàlia. I la verda; que és la d’ordi i més local. Lluís Bartrés és un productor d’espiga verda. Sap que se’n vendran, com a mínim, tantes com roses.