Sis clubs de vela maresmencs, amb l’aigua al coll per la Llei de Costes

El Club Nàutic de Cabrera de Mar, que ja ha hagut de tancar les seves portes, és el primer dels clubs de vela maresmencs colpejats durament per la Llei de Costes. Els de Vilassar de Mar, Calella, Canet de Mar i els dos de Pineda de Mar lluiten per continuar amb la concessió. Un total de sis a la nostra comarca, 11 en el global català, dels quals se’n salven els de Sant Pol de Mar i el del Masnou que són dins de port i no estan afectats per les restriccions que es limiten als que tenen base a la platja.

De moment, el Club Nàutic de Cabrera de Mar intenta mantenir vives les seves competicions a Premià de Mar. Després de 52 anys obert a primera línia de mar, la Llei de Costes, aprovada per l’executiu Rajoy l’any 2013, ha obligat al tancament d’aquesta històrica instal·lació. Una Llei que, en les darreres setmanes i mesos, s’ha intensificat collant els clubs catalans.

I és que molts clubs de vela catalans, (Torredembarra, Cubelles, els dos de Castelldefels, Sitges, Pineda de Mar -Base Náutico i Club Nàutic-, Canet de Mar, Calella, Vilassar de Mar i Badalona) la majoria dels quals porten anys i panys al mateix lloc veuen com s’han d’adaptar a la legislació que els permet, “només, tenir una superfície de 300 metres quadrats”.

Només 300 metres quadrats

Unes mides del tot insuficients per a un esport de gran tirada a casa nostra, de formació i que ha donat a Espanya fins a 19 medalles en els Jocs Olímpics, la majoria catalanes. I és que qualsevol club de vela que tingui base a la platja (només se’n salven, de moment, els que tenen seu a port) necessita més de 300 metres comptant zona d’avarada, serveis de restauració, vestidors i altres serveis. Per tant, els clubs es veuen en la dicotomia de tancar o enderrocar-ho tot per adaptar-se; acció que comporta un cost massa alt. Cal destacar, però, que el Nàutic de Cabrera, abans de lliurar les claus a l’Estat, havia fet diferents propostes de renovació, però, sembla, que a Madrid no els van convèncer.

De moment, els clubs maresmencs intenten aferrar-se a la salvació al·legant tradició i solera, explorant declaracions de bé d’interès local, o aferrar-se a qualsevol escletxa que vegin en la Llei.

Manifestació a Barcelona

Els sis clubs de vela del Maresme viuen, ara, amb l’ai al cor, sota l’amenaça de tancament al damunt i no sempre amb una interlocució òptima amb el Ministeri de Transició Ecològica, que substitueix el de Medi Ambient. Els clubs de vela catalans no descarten, després de Setmana Santa, fer una manifestació a Barcelona per donar a conèixer aquesta situació.