S’ha editat l’obra “Els bons malnoms”, de Jordi Planet i de Xavi Piñas

Editorial Base acaba d’editar l’obra “Els bons malnoms”, escrita per Jordi Planet i il·lustrada per Xavi Piñas.

Tracta sobre els malnoms del Maresme. Planet explica que es van proposar el 2005 escriure un llibre sobre els malnoms, a partir d’una conversa que va tenir amb Piñas sobre els malnoms d’alguns pobles de la comarca. Alguns d’aquests malnoms els havien escoltat, i també vist en els manuals de llengua catalana de l’escola. Alguns, per divertits o estranys, els havien cridat l’atenció.

Van intentar arrencar el projecte el 2017, però no es van poder posar mans a l’obra fins a l’any passat. Amb la declaració de l’estat d’alarma pel coronavirus i l’entrada en vigor de les mesures de confinament per la covid 19 a tot el país, van aprofitar el temps per elaborar aquesta obra, que està tenint molta popularitat a Canet de Mar.

Els autors es coneixen des de 1991, el dia en què va morir Freddy Mercury, la veu principal de la mítica formació musical “Queen”. Tots dos són molt fans d’aquest grup i van quedar molt impactats per la mort de Mercury.

En Xavi havia fet llibres d’aquest estil i per elaborar les il·lustracions, ha fet una recerca.       

El contingut apareix estructurat per fitxes. Per nom dels pobles, nombre d’habitants, gentilici, malnoms, dites,  origen del topònim, petita pinzellada de la història del municipi 

Un format que Planet va veure que utilitzava un quadren de camp que va editar Félix Rodríguez de la Fuente, conductor de l’espai “El hombre y la tierra”, de TVE. 

Les il·lustracions de Xavi Piñas estan molt influïdes per l’estil dinàmic dels dibuixos de la productora Warner, amb les sèries televisives “El Coyote” i “Correcaminos”.

El diccionari diu que un malnom és un nom que es posa a algú, prenent-lo d’algun defecte, vici o qualitat. Sigui com sigui, el malnom ha estat sempre una eina per promoure la comunicació entre pobles o per moure raons entre veïns, segons com es miri. Sobretot als pobles petits, encara és ben viu el fenomen dels malnoms o sobrenoms. Aquests gentilicis pejoratius, la majoria posats pels pobles del costat, s’han anat perdent amb el temps i només la gent gran en fa memòria.

En relació a la fitxa dedicada al nostre poble, Planet explica que el malnom de “Penjases” està reclamat pels dos Vilassar i ha afegit que aquest malnom, originat al segle XVIII, apareix a “La cançó del pilot” i es troba també a altres municipis dels territoris del domini lingüístic de la llengua catalana. Piñas ha subratllat que va fer dues il·lustracions diferents, una per a Vilassar de Mar, l’altre per a Vilassar de Dalt.

Jordi Planet Planas, escriptor i dissenyador gràfic, porta més de 30 anys treballant a diferents estudis i empreses, amb una àmplia experiència professional que actualment desenvolupa com a freelance. Al llarg de la seva carrera ha pogut participar i liderar una extensa gamma de projectes. Durant quatre anys va portar el departament de màrqueting d’una coneguda empresa dedicada a l’ensenyament de l’anglès. A nivell personal, forma part de dues conegudes entitats de Canet de Mar,  una d’ajut humanitari i l’altre de caràcter cultural. Ha col·laborat amb Ràdio Canet de Mar.

Xavier Piñas és artista gràfic, il·lustrador d’ hiperrealisme, pintor i dibuixant de còmics i llibres infantils. Especialitzat en creació de mascotes i personatges. Premi Junceda de l’APIC (2013) en la categoria de dibuix científic per les il·lustracions de “Victus”, novel·la històrica d’Albert Sánchez Piñol. Ha treballat com a dissenyador, dibuixant, opacador, dissenyador gràfic, il·lustrador  a diverses empreses.

L’any 1997 va crear el seu propi estudi ‘Estudi Piñas’. Es va establir com autònom i fins al dia d’avui treballa per a diverses agències i editorials . També ha desenvolupat nombrosos projectes personals i ha realitzat exposicions de pintura.

Planet i Piñes tenen en projecte elaborar altres llibres sobre els malnoms d’altres comarques, i si pot ser, fins i tot, de tots els municipis de Catalunya.