Segona edició de “La tertúlia política” de 2017

Ahir dimarts 21 de març, des de l’emissora municipal, vam emetre en directe, a les 8 del vespre, en format ràdio, la segona edició de “La tertúlia política” d’enguany. L’espai, que va ser conduït per Jaume Cabot, va comptar amb l’assistència i la participació les forces polítiques de govern i oposició. El tema que es va tractar en el bloc local va ser “Quina proposta plantegen les formacions polítiques per a la regulació dels usos del sòl no urbanitzable”. L’espai va iniciar-se amb l’exposició, per part de les formacions polítiques, de l’anàlisi que fan d’aquesta qüestió i les línies generals de les seves propostes. Els primers a intervenir van ser els grups polítics de l’oposició i després els del govern.

Quant a l’oposició:

En representació de Vilassar de Mar Sí que pot/Sí puede, Manuela Calero va explicar que són partidaris d’una regulació “innovadora, eficaç i flexible, que plantegi tots els usos possibles i el que convé per al nostre territori” i va afegir que “cal protegir el medi natural com a patrimoni cultural i paisatgístic”.

En representació del PSC, Olga Zuloaga va destacar que per a aquesta formació política sempre ha estat una prioritat la preservació de la zona agrícola i de les zones no urbanitzables per a equipaments o serveis. Zuloaga va assenyalar que el sector agrícola “està en un moment bastant precari” i aposta per polítiques “que potenciïn les activitats existents i que en creïn de noves”.

En representació de Ciutadans, Juan Díaz va manifestar que un cop s’arribi al consens amb el sector, s’ha d’aplicar el pla d’usos, i que aquesta qüestió està molt relacionada “amb el model de poble que volem”. Diaz va recordar que cal millorar els problemes de mobilitat.

En representació de Babord, Carles Soler va recordar que un dels eixos estratègics del programa d’aquesta formació és la defensa del territori i la sobirania alimentària i la defensa de la zona agrícola de la nostra població. Soler va subratllar que cal saber què està passant a la zona agrícola per poder després treballar sobre aquesta qüestió i va afegir que cal, juntament amb un pla d’usos, un incentiu per dignificar el sector agrícola.

En representació de CiU, Josep Solà va recordar que aquest tema es va treballar en l’anterior legislatura, des de maig de 2012, i va subratllar que és un tema complex, llarg i feixuc. Solà va valorar molt positivament l’aprovació en sessió plenària de la creació d’una mesa de treball amb representació de l’administració i el sector.

Quant al govern:

En representació de Gent per Vilassar de Mar, Joan Roca, també va recordar que el tema es va treballar en l’anterior legislatura i va assenyalar que hi ha moltes diferències entre el Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya, la Cooperativa Agrícola i la Unió de Pagesos en quant al posicionament que tenen sobre aquesta qüestió. Roca va subratllar que el sector ha anat evolucionat al llarg del temps, però la llei sobre els usos no ha evolucionat al mateix ritme.

En representació d’ERC-VdM Diu Sí, Damià del Clot, alcalde de Vilassar de Mar, va destacar que el sector agrícola és el “pulmó del poble” i que cal regular-ho per potenciar-ho, ja que no fer-ho seria deixar-ho morir, i va mostrar-se d’acord en què abans de regular cal conèixer què s’està fent. Del Clot va qualificar el debat d’aquesta qüestió com un debat “ideològic, polític, de calat i important” i que està relacionat “amb el model de poble que volem”.

Totes les formacions polítiques van subratllar la importància d’arribar a un consens no només entre totes elles sinó també amb els representats del sector, i algunes formacions van apuntar la importància de poder arribar també a acords, pel que fa als usos del sòl, amb els municipis del nostre voltant. L’alcalde va recordar que aquesta qüestió s’està treballant amb els municipis que van signar la Declaració de Sant Mateu.

En el bloc no local, els darrers deu minuts de l’espai, les formacions polítiques van exposar el seu posicionament al voltant de la situació política actual a Catalunya davant de l’anunci de convocatòria de referèndum.

“La tertúlia política” s’ha repetit avui dimecres d’11 del matí a 12 del migdia. L’espai es pot escoltar en podcast en aquesta mateixa pàgina i es pot veure des d’aquest dimecres 22 de març a la televisió privada de Vilassar de Mar, Vilassar Televisió (canal 21 de la TDT) en diversos horaris en multidifusió, durant tot el dia, fins el diumenge 26 de març inclòs. La propera edició de l’espai, que és de caràcter bimestral, s’emetrà la setmana següent a la sessió plenària del maig de 2017.