Resum del ple de dilluns 25 de febrer

El ple d’aquest passat dilluns 26 de gener, que va ser retransmès per Vilassar Ràdio, va aprovar, entre d’altres temes, l’establiment de la jornada ordinària del personal de l’Ajuntament en 35 hores, la modificació del contracte administratiu dels serveis de la recollida de residus urbans i neteja de la via pública a la mercantil Urbaser i la moció, no resolutiva, de rebuig de l’Ajuntament de Vilassar de Mar a la revisió de la Directiva de Serveis, també coneguda com la Directiva Bolkestein.

El ple ordinari de febrer va començar amb l’aprovació per unanimitat de l’acta de la sessió del ple de gener i va seguir donant compte de dos punts relacionats amb la hisenda municipal: el primer sobre el període mig de pagament a proveïdors i el segon sobre el seguiment del 4t trimestre del 2018 de les obligacions trimestrals de subministrament d’informació d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera. A continuació, es va donar compte del decret d’alcaldia d’aprovació de l’adhesió de l’Ajuntament de Vilassar de Mar al Pacte contra la segregació escolar, impulsat pel Síndic de Greuges, iniciativa que treballa per un sistema educatiu més inclusiu i equitatiu.

La sessió plenària de febrer va continuar amb el reconeixement extrajudicial de crèdits referit a factures d’exercicis anteriors, concretament factures que arriben al 2019 però que corresponen a l’exercici 2018 i que ascendien a poc més de 108.000 €. El punt es va aprovar amb els vots a favor d’ERC-VdM diu Sí, Gent per Vilassar de Mar, la regidora no adscrita, Vilassar de Mar sí que pot/sí puede i el PSC, l’abstenció de Babord i el Grup Municipal Demòcrata i el vot en contra de Cs, partit que va argumentar que no aprovaran cap compte que destini diners a la independència.

Seguidament es va aprovar, per unanimitat, l’establiment de la jornada ordinària del personal de l’Ajuntament de Vilassar de Mar en 35 hores. Amb l’acord, els treballadors de l’Ajuntament de Vilassar de Mar recuperen la jornada setmanal de 35 hores a partir de l’1 de març de 2019.

Els mateixos vots, la unanimitat del plenari, es va recollir en els dos punts següents corresponents a la modificació de l’acord regulador de les condicions econòmiques, socials i de treball tant del personal funcionari com del personal laboral al servei de l’Ajuntament. La regidora de Recursos Humans va explicar que les modificacions corresponien a acords amb els treballadors relacionats amb els articles que regulen les vacances i els permisos.

El punt 9 del ple, l’aprovació definitiva de la modificació del contracte administratiu dels serveis de la recollida de residus urbans i neteja de la via pública a la mercantil Urbaser, SA, es va aprovar amb els vots a favor d’ERC-VdM diu Sí, Gent per Vilassar de Mar, la regidora no adscrita, Vilassar de Mar sí que pot/sí puede, el PSC, i les abstencions de Cs, el Grup Municipal Demòcrata i Babord. Es tracta d’un punt que ja s’havia tractat al ple del novembre del 2018 on s’explicava que la modificació significa un estalvi de 20.000 euros al mes en la factura a pagar a Urbaser. Babord i el Grup Municipal Demòcrata van mostrar-se crítics sobre com el govern està gestionant el contracte del servei de recollida de residus ja que des del principi de legislatura es coneixia que el contracte amb Urbaser finalitzava aquest 2019. El regidor de Medi Ambient va recordar que el 12 de febrer s’ha creat la comissió per fer el seguiment del contracte i la gestió dels residus.

En el capítol de mocions no resolutives, es van presentar dues:

La moció de Cs, de rebuig a la impunitat i a l’indult arbitrari dels encausats per l’intent de vulneració a Catalunya, durant els mesos de setembre i octubre de 2017, de la Constitució espanyola i en conseqüència dels drets d’ella emanats es va rebutjar amb els vots en contra de tot els grups del plenari a excepció del grup que proposava la moció. Segons Juan Díaz, regidor de Cs, els polítics que estan sent jutjats van posar en perill els drets constitucionals a Catalunya. Per a la regidora no adscrita, Olga Zuloaga, es tractava d’una moció molt desafortunada on Cs estava manipulant a l’opinió pública i s’atribuïa el dret a decidir de qui pot ser o no pot ser indultat. Per a la regidora de Vilassar de Mar sí que pot/sí puede, Manuela Calero, la moció estava plena de contradiccions i la Constitució és precisament la que estableix la separació de poders; per a la regidora del PSC, Cs viu de la confrontació i del conflicte i l’adopció d’aquesta moció significaria no tenir en compte la separació del poder polític del judicial. Babord, el Grup Municipal Demòcrata, ERC-VdM diu Sí i Gent per Vilassar de Mar van acordar no respondre res a aquesta moció i Babord va llegir el poema “Baixa al carrer i participa” del poeta valencià Vicent Andrés Estellés.

La segona moció, presentada per Vilassar de Mar sí que pot/sí puede, per mostrar el rebuig de l’Ajuntament de Vilassar de Mar a la revisió de la Directiva de Serveis, també coneguda com la Directiva Bolkestein, es va aprovar amb les abstencions de Cs i del Grup Municipal Demòcrata i els vots a favor de la resta de formacions. La moció té entre els acords mostrar el rebuig a la revisió de la directiva en el procediment de notificació que obligaria als municipis a informar a la Comissió Europea sobre qualsevol nova mesura reguladora que afecti els serveis, tres mesos abans de prendre la decisió. Els grups que van votar a favor van coincidir en què seria un nou atac a l’autonomia de les autoritats locals. Des de Cs es va explicar que cal esperar a la redacció definitiva de la directiva per veure com es desenvolupa i des del Grup Municipal Demòcrata es van abstenir, explicant que formar part de la Unió Europea és cedir sobirania per evitar desigualtats entre països, tot i que l’abstenció reflectia el fet que hi ha coses d’aquesta directiva que no els agradava.

En el torn de precs i preguntes, la regidora no adscrita es va fer ressò de les queixes de veïns de la zona d’aparcament del carrer Sant Genís en relació als concerts que es fan per la Festa Major pel que fa a la massificació de gent que comporta juntament amb conductes incíviques d’alguns dels assistents. La regidora de Vilassar de Mar sí que pot/sí puede va preguntar sobre quan es procedirà a donar compliment a la moció del cens d’amiant i pels fanals de la plaça Carlos Trias i Sant Oleguer que s’han retirat o que s’han de substituir. També va demanar com a prec que l’Ajuntament mostri el seu suport a la vaga feminista del 8 de març. Des del PSC no es va fer cap pregunta. Per part de Cs es va demanar al govern que expliqués què havia passat amb l’skate park projectat inicialment a la Xinesca. Des de Babord es va preguntar, entre d’altres temes, per quines mesures s’aplicaran, sobretot en relació al butlletí municipal, durant el període electoral. També van preguntar per quan un Pla escolar a Vilassar de Mar per tal de no haver d’anar improvisant cada vegada que hi ha preinscripcions per por a perdre alguna línia. Des del Grup Municipal Demòcrata, Laura Martínez va demanar que se’ls fes arribar còpia de les respostes que es fan per escrit a les preguntes dels altres grups municipals.

L’espai “Crònica” ofereix aquest dimarts 26 de febrer (13h, 14’30h, 16h, 19’30h) el resum del ple i el balanç de govern i oposició:

Audio ple 25.02.2019: