“Parlant de tot”: “L’any que ens ha canviat la vida”

Han passat dotze mesos des de l’esclat de la pandèmia del coronavirus, que arreu del món s’ha emportat la vida de més de 2’6 milions de persones i que ha deixat la xifra de més de 117.000 casos confirmats. La covid19 ha entrat en les nostres vides, en el nostre dia a dia, i ha provocat una crisi sanitària a escala mundial, ja que des dels primers mesos de la pandèmia els sistemes sanitaris dels països s’han hagut d’adaptar a la nova realitat, marcada per l’evolució de la pandèmia. La covid-19 també és el responsable de l’actual situació, a nivell mundial, de crisi econòmica i ha acabat condicionant a tot arreu la realització d’activitats i fins i tot les interrelacions socials. Com s’ha viscut aquesta situació a Vilassar de Mar?

Precisament per fer memòria de tota aquesta situació i que no s’enfonsi en el pou de l’oblit, l’espai “Parlant de tot” ha emès aquest divendres 12 de març de 2021 des de les 9 del matí a 1 de la tarda una edició especial anomenada “Un any de Coronavirus, l’any que ens ha canviat la vida“, des del plató ubicat a l’interior de les instal·lacions de l’emissora.

L’espai ha durat quatre hores i ha estat presentat, produït i dirigit per Jaume Cabot, director de Vilassar Ràdio i Joan Escofet, cap dels Serveis Informatius, amb la conducció tècnica de Xavi Puig i David Hernández Bona i el suport en la producció de Joana Hernández.

El programa va centrar la seva atenció, en els primers minuts, sobre com ha afectat la pandèmia al terreny de l’ensenyament i ha recollit el testimoni de dues mestres, Laia Kotz i Paquita Bas, directores de les escoles Pérez Sala i Franciscanes, respectivament.

Les dues van valorar molt positivament l’acció conjunta de totes les escoles en coordinació amb l’Ajuntament davant de la situació de pandèmia. El xat intern que van tenir tots els directors de totes les escoles per actuar de manera coordinada i conjunta i compartir experiències els va servir per enfortir-se.

També van parlar sobre la situació de l’alumnat amb necessitats especials i socials i van mostrar el seu agraïment a  les famílies de totes les escoles per la seva comprensió en aquesta difícil situació.

Seguidament va ser el torn per al sector de les residències. Cal recordar que els avis i àvies són un dels col·lectius més vulnerables davant de la covid-19. Vam parlar amb en Jesús, un avi que resideix en una de les residències del nostre poble. Va assegurar no tenir por i que té ganes de deixar-la mascareta enrere.

Fernando Díaz és sabater i gerent de la sabateria del carrer Lluís Jover al Barato. Va seguir a la botiga totes les mesures de seguretat, però no sap com, va contraure el coronavirus, es va començar a trobar malament i va acabar a l’UCI de l’hospital de Mataró.

La situació ha estat tan dura que no és comparable a l’accident de moto que va patir fa anys. Afortunadament ara està molt millor. Va explicar que té algun problema de força en les mans. Va recordar emocionat el suport que va rebre la seva família i amics mentre va estar hospitalitzat i ha agraït la tasca del personal mèdic de l’Hospital de Mataró. Un altre dels moments més durs va ser quan van morir alguns companys d’habitació afectats per coronavirus.

Amb l’esclat de la pandèmia, es va decretar l’estat d’alarma, per a contenir la propagació de les infeccions per covid-19. La legislació ha anat canviant i adaptant-se a l’evolució de la pandèmia. Els cossos policials han estat els encarregats de vetllar pel compliment de les mesures decretades.

Lluís López, inspector en cap de la Policia Local va passar pel nostre programa i va explicar que el conjunt de la societat està molt conscienciat sobre la necessitat d’utilitzar les mascaretes i el respecte en totes les normes de seguretat.

El fet d’estar en primera línia, ha fet que sigui un any especialment dur, més enllà dels moments complicats en l’àmbit personal que ha passat. Ens va explicar quines són les primeres mesures que van prendre en els torns dels agents, per si es produïa algun cas de Coronavirus, no afectés la resta de la plantilla, fet que hagués suposat un greu problema, tal com ha passat en altres pobles i ciutats.

Davant de l’aparició de la pandèmia del coronavirus, es va activar a l’Ajuntament el Comitè d’Emergències per gestionar la situació i les mesures a prendre per part del consistori. El comitè ha estat format per personal tècnic de diferents àrees (salut, riscos laborals, comunicació), el cap de l’àrea de Serveis Personals, el cap de la Policia Local, l’alcalde, la regidora de Promoció de la Salut i Serveis Socials i el regidor de Comunicació. Amb reunions cada matí, a primera hora, per videoconferència. Treballant de forma coordinada per avaluar la situació, prendre les mesures adients en funció del que indiquessin els organismes competents, comunicar-les a la ciutadania, així com preveure possibles escenaris de futur.

L’alcalde de Vilassar de Mar, Damià del Clot, va explicar que ha estat un any complex, així i tot, però, va mostrar la seva satisfacció per la feina realitzada:

La regidora de Promoció de la Salut, Núria Arasa, va ressaltar que tots els departaments. el govern, totes les regidories, ha fet un esforç molt gran i han treballat de manera transversal, per fer front a aquesta situació

Arasa va destacar que és molt conscient que l’Ajuntament és l’administració més propera a la ciutadania i lògicament és la primera administració a la qual lògicament la ciutadania s’acosta per expressar les seves queixes i neguits. En la mateixa línia Del Clot explicava que algunes de les mesures preses per contenir la propagació de la pandèmia potser han estat impopulars, però ha afegit, que han estat del tot necessàries.

Les primeres accions del comitè d’emergència es van dur a terme l’11 de març, molt abans de la declaració de l’estat d’alarma, amb el primer decret d’alcaldia on es suspenien activitats i es tancaven tots els equipaments esportius municipals, a més de la Biblioteca i el Tucutuc i els centres cívics i socials, per protegir la població infantil i a la gent gran.

El 12 de març es va aprovar, a instàncies del comitè, un segon decret en el qual es tancaven els parcs infantils i s’ampliaven les restriccions de l’anterior. El tercer decret va ser el 14 de març, de serveis mínims a l’Ajuntament per reduir el risc de contagis, prioritzant el teletreball del personal. D’aquesta forma, l’Ajuntament continua prestant serveis a la ciutadania per via telemàtica i telefònica. El 15 de març es va publicar el 4t decret d’alcaldia, per aprovar la gratuïtat de la zona verda i blava d’aparcament al municipi. El 16 de març es va aprovar un nou decret amb mesures com la suspensió de les obres públiques i així es van anar consensuant altres mesures com restriccions en les passejades dels gossos, recomanacions al comerç que pot obrir, recomanacions a la població per minimitzar- el risc de contagis, consells de bon veïnatge i moltes altres accions i mesures que s’anaven publicant al web www.vilassardemar.cat/coronavirus.

L’alcalde i la regidora han mostrat el seu agraïment a tota la població, les entitats, els treballadors de l’Ajuntament, i a la xarxa de voluntaris que va néixer al poble fa un any.

El Vilassarenc Nico Lleixà és director corporatiu de Màrqueting de Sercotel Hotel Grup, va venir per parlar del sector turístic. Va subratllar, a les portes de Setmana Santa, aquesta serà complicada per al sector per les restriccions de mobilitat entre comunitats autònomes. Creu que hi haurà sobretot turisme interior de proximitat en cada comunitat i va augurar que hi haurà un canvi d’estructura en el mercat turístic. També va resumir les principals peticions del sector a les administracions.

El sector de la cultura ha estat també molt afectat per la pandèmia. Durant els primers mesos de la pandèmia, els actes culturals presencials van quedar suspesos. La cantant del nostre poble, Judith Neddermann, acaba d’editar recentment el seu nou àlbum AIRE. Ens va voler acompanyar en aquest especial, segueix creient que la situació actual és dura, però que hem de remuntar tots plegats.

També ha explicat que l’esclat de la pandèmia va retardar la posada a la venda i la promoció del seu nou disc AIRE, que ha vist la llum fa poc i ens va parlar del seu recent fitxatge per l’oficina d’Alejandro Sanz. La vilassarenca ens va explicar que té previst desplaçar-se uns mesos a Madrid un cop hagi fet els concerts de presentació del disc a Catalunya.

Neddermann va comparar aquests concerts amb els primers de la seva carrera, per les ganes de contactar amb el seu públic, i anar recuperant la normalitat, sempre que la situació ho permeti.

I de la música al teatre. En representació de les entitats culturals de Vilassar de Mar, Mercè Rovira, de La Tropa Teatre, va passar pel programa. Va subratllar que l’actual situació ha posat de manifest davant dels ulls de moltes persones que no ho sabien, que arreu del país, hi ha moltes famílies que viuen del sector de la cultura i que tant la cultura professional com l’amateur, han quedat molt tocats per les mesures preses en aquest context de pandèmia. La cultura, una necessitat vital per tothom, va assegurar Rovira.

Laura Garcia és la psicòloga de Serveis Socials de Vilassar de Mar i va obrir el següent bloc del programa, en el que volíem parlar de la violència masclista, va recordar que aquest any d’epidèmia s’ha atès a un nombre similar de dones que l’any 2019, això sí, amb una diferència, que els anys anteriors es podien fer algunes accions (grups de rehabilitació, teràpies…) que ara s’ha hagut d’aturar.

Per la seva banda Inés Abellan és treballadora social de l’Ajuntament, i va posar sobre la taula com l’epidèmia ha afectat laboralment moltes persones i que a causa de la seva situació han demanat ajuda a Serveis Socials:

Per la seva part, Joana Oliván, tècnica d’ocupació, va recordar que ha augmentat el nombre de persones que han contactat amb aquest servei, que es presta en coordinació amb la Diputació de Barcelona.

La restauració ha estat un dels sectors més afectats per les mesures de la legislació anti covid19. En representació d’aquest sector a Vilassar de Mar, Toni Navas, responsable del “Bar Cafeteria Navàs“, va explicar que considera que el sector arreu del país ha estat desprotegit, ja que només se’ls ha deixat treballar a mitges, va posar damunt la taula el que considera la incongruència d’algunes normes.

Els Centres d’Atenció Primària han tingut un paper importantíssim en la lluita contra el coronavirus. Són el mur de contenció contra la covid-19. Estan jugant un paper fonamental en el cribratge i seguiment dels casos lleus de coronavirus per evitar la saturació dels hospitals. De la seva important tasca ens vam fer ressò parlant amb Alba San Vicente, Infermera i directora adjunta del CAP Doctor Masriera- Català de la Salut-Àrea Metropolitana Nord. L’Alba, en un especial “Fem Salut” va explicar que l’esclat i l’evolució de la pandèmia ha provocat la introducció de canvis en el funcionament del sistema sanitari.

San Vicente també va parlar de la campanya de vacunació contra la covid que s’està realitzant i sobre els dubtes que aquesta vacuna aixeca. Va parlar de la necessitat de la vacuna per anar deixant enrere aquesta pandèmia.
 
No ens podíem deixar el sector de les farmàcies, que a més de dispensar medicaments, han estat també educadors sanitaris i han servit de suport als pacients.

Debora Jover Santiñà Roca (Farmàcia Roca 1904) va explicar que van ser moments molt intensos i forts, que van posar a prova a moltíssima gent que va estar a primera línia des del minut zero

El testimoni de Marta Casas, tècnica de Promoció de la Salut de Vilassar de Mar, ha estat present al programa. Va explicar la complicació que ha suposat, en alguns moments puntuals, fer veure la necessitat d’aplicar algunes mesures que eren del tot necessàries.

L’esport ha estat també un dels sectors més afectats per la pandèmia, amb la suspensió de partits, competicions i activitats esportives. En vam parlar amb Oriol Vinyals, coordinador del Futbol Sala Sant Joan, que va explicar que les entitats esportives han sobreviscut com han pogut i ha destacat la capacitat de totes les entitats i del conjunt de la societat per anar adaptant-se als canvis i gestionar la difícil situació, sobretot dels cents de nens, nenes i nois i noies que componen la base de l’esport vilassarenc.

En la darrera hora, el programa va acollir la tertúlia jove, un espai que el magazín matinal ha hagut de suprimir temporalment coma secció setmanal, on donem veu a l’alumnat de 4t d’ESO dels nostres instituts. En aquesta ocasió, quatre alumnes, dos de l’institut Pere Ribot (Martina Real i Juan Martin) i dos del Vilatzara (Jan Cabot i Selma Sobrevies), ens van explicar com estan vivint tota aquesta situació, des de l’inici, amb les classes en línia, i els canvis que han significat en la seva vida en una edat (15-16 anys) en què com asseguren són els grans d’entre els menors d’edat.

La maleïda pandèmia del covid-19 s’ha endut moltes vides. A l’espai hem recollit el testimoni d’una persona que ha perdut el pare i va tenir la mare ingressada i en perill vital durant dies. El testimoni del vilassarenc Joan Pera Hospital.

Durant l’espai, també hem explicat la tasca informativa realitzada per l’emissora des de l’esclat de la pandèmia. Destaca l’edició especial del “Parlant de tot que vam emetre l’11 de desembre dedicada monogràficament al coronavirus des de l’Hospital de Mataró, centre de referència de la nostra comarca en la lluita contra la Covid-19, el dia en què es complien nou mesos des del primer estat d’alarma.

Podeu escoltar el programa sencer aquí

Aquesta edició va ser transmesa en viu a través de la plataforma “Twitch”.