Laura Martínez: “El gran repte és que les dones tinguin les eines per identificar què és la violència masclista”

La vilassarenca Laura Martínez tanca una intensa i exitosa etapa al capdavant de l’Institut català de les Dones. Nomenada fa gairebé dos anys, per l’aleshores consellera de la Presidència Meritxell Budó, poc es podia pensar la regidora de Junts Vilassar de Mar a l’Ajuntament de Vilassar de Mar que el repte que entomava, ja de per si sensible, es complicaria amb el confinament i el toc de queda. Laura Martínez Portell fa balanç i resum del seu pas al capdavant de l’Institut Català de les Dones.

De seguida, ens confessa, va agafar el repte amb il·lusió sabent que entomava una àrea amb molta, moltíssima responsabilitat. El que sí que admet Laura Martínez és que poc es podia imaginar, quan va prendre possessió, el que passaria a partir del fatídic 13 de març de 2020.


Explica que en el moment en què es va decretar l’estat d’alarma i van entrar en vigor les mesures de confinaments de l’Institut Català de les Dones van abocar tots els esforços per atendre aquesta situació d’emergència. Martinez subratlla que tenien claríssim el perill que aquesta situació de confinament suposava per a les dones que estaven convivint amb el seu agressor, tancades les 24 hores del dia els 7 dies de la setmana, aïllades del seu entorn


Resumeix el munt d’accions fetes desplegades des de l’Institut Català de la Dona: increment de serveis i recursos, campanyes de difusió i, és clar, atendre, donar resposta, a les trucades al 900 900 120 que es van doblar, entre d’altres mesures.


Repassem amb Laura Martínez Portell un aspecte que preocupa i que els experts en violència masclista comencen a identificar. Amb la recuperació de la relativa normalitat post pandèmia sembla que l’agressor ha perdut el control que creia tenir sobre la parella
Amb tot, la regidora de Junts Vilassar de Mar fa un bon balanç de la seva etapa com a presidenta de l’Institut Català de les Dones i ha destacat que s’ha fet molta feina i que pràcticament s’han doblat tant les ajudes donades als ajuntaments perquè s’ampliessin les hores d’atenció en les Oficines d’informació i atenció a les dones com les subvencions a entitats que treballen en projectes d’igualtat i contra la violència masclista, entre altres mesures.



Vol agrair la implicació dels mitjans públics i, especialment a aquesta casa, Vilassar Ràdio, per la difusió de les campanyes de l’Institut Català de les Dones. Difusió gratuïta per permetia a l’ens que presidia la vilassarenca destinar aquests cèntims a redoblar recursos per a les dones que patien la violència masclista. I és que el repte és, per a Laura Martínez Portell, que les dones; però també els homes, tinguin eines per identificar què és la violència masclista. Normalment, diu, no comença amb la primera bufetada, sinó la violència psicològica.
I és que sap que la violència masclista és un delicte en el qual la víctima, la dona, sempre tendeix a ser qüestionada.


Celebra, per exemple, el cas mediàtic de Rocío Carrasco, filla de la cantant Rocío Jurado. Per a ella, és bo que una persona coneguda expliqui el que va viure. Arran de la docusèrie emesa per Tele 5, sobre les trucades al 900 900 120 han tornat a pujar després d’un període de lleuger descens. Moltes dones es van identificar amb algunes situacions descrites per Carrasco i van trucar per explicar que havien viscut situacions similars.


Martínez Portell marxa satisfeta de la seva tasca al capdavant de l’Institut Català de les Dones. Si us plau, recorda si pateixes violència masclista tu o els teus fills i filles, truca al 900 900 120