L’atur augmenta al conjunt del Maresme i baixa lleugerament a Vilassar de Mar al setembre

El Maresme ha vist com durant el mes de setembre augmentava la xifra de persones aturades. A la comarca s’han registrat 480 noves inscripcions al Servei d’Ocupació, un increment que també s’ha produït a nivell provincial i en el conjunt de Catalunya, si bé a cada territori s’ha manifestat amb diferents intensitats. De fet, la pujada de l’atur no ha estat homogènia al conjunt de la comarca. Ha afectat 19 dels 30 municipis i, com recull el Report d’Atur de l’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal, tampoc no ha afectat tots els sectors econòmics. Indústria i construcció han registrat una reducció de l’atur. Setembre ha tancat amb 32.759 persones aturades al Maresme, 480 més que el mes anterior. De les dades es desprén que aquesta vegada ha estat més castigat el col·lectiu d’homes (392 davant 88 dones). En canvi, en el volum total de persones aturades són les maresmenques les que tenen més pes. A nivell peercentual, el 53,84% de l’atur registrat al Maresme és femení. Aquestes diferències s’evidencien també a les taxes d’atur. Mentre la taxa masculina és del 14,45%, la femenina s’enfila fins el 18,85%. Pel que fa a Vilassar de Mar, al setembre s’han registrat 1.081 aturats, dos menys que a l’agost. La taxa d’atur a la nostra localitat és de l’11’38%.

Al conjunt del Maresme, l’augment de l’atur registrat al setembre ha afectat tots els grups d’edat, excepte el de 35 a 44 anys que mostra un lleuger descens. El col·lectiu on ha tingut més incidència l’increment de la desocupació ha estat el de 16 a 24 anys.

En quant a sectors econòmics, les noves inscripcions com a persones aturades provenen majoritàriament del sector serveis (486 treballadors/es), seguit del col·lectiu SOA (sense ocupació anterior) que ha registrat 81 nous demandants de feina i l’agricultura amb 43 nous aturats/des. Un comportament diferent ha tingut la indústria i la construcció. Els dos sectors han registrat un descens de l’atur (101 persones a la construcció i 29 a la indústria). De fet, en la comparativa interanual en què tots els sectors mostren un descens de l’atur, són construcció i indústria els dos sectors econòmics que lideren la recuperació de l’ocupació. En concret, la construcció registra un descens de l’atur del 18,81%; la indústria del 12,51%; els serveis del 6,74%, el SOA del 4,48% i l’agricultura del 2,95%.

La comparativa interanual reflecteix un descens de l’atur generalitzat al conjunt dels municipis maresmencs, sent Santa Susanna i Teià els que han registrat un descens més pronunciat (superior al 16% en els dos casos) i Pineda de Mar i Dosrius els que mostren una recuperació més lenta. La disminució interanual de l’atur a Pineda de Mar ha estat del 2,85% i a Dosrius del 3,09%.

Pel que fa a la comparativa mensual, l’atur ha pujat a 19 municipis de la comarca i ha baixat, a més de Vilassar de Mar, també a Cabrera de MarCabrils, MataróMontgatÒrriusSant Andreu de LlavaneresSant Vicenç de MontaltTeiàTianaVilassar de Dalt.

Pineda de Mar es manté com el municipi amb una taxa d’atur més elevada (21,32%), seguit de Sant Iscle de Vallalta(20,84%) i Mataró (20,20%). En canvi, no arriben a una taxa d’atur del 10% Teià (9,21%), Alella (9,29%) i Cabrera de Mar(9,32%). La taxa d’atur comarcal és del 16,53%.

Leave a Reply