La SA Municipal escull les propostes per al nou mercat i l’illa de Can Bisa

  •  

La Societat Municipal de Promocions Urbanes SA va seleccionar divendres la proposta de nou mercat municipal. D’entre els cinc estudis que van quedar finalistes, va ser escollit el presentat per l’arquitecte de Vilassar de Mar Joan Tusell, que concep el mercat com a punt central del municipi i per això contempla accessos per les quatre façanes i prolonga els itineraris urbans per l’interior de l’equipament, que també destacarà per la lluminositat.  També divendres es va triar l’aspecte de l’edifici d’habitatges de protecció que es construirà a la zona de Can Bisa. En aquest cas, s’ha adjudicat a l’estudi Batlle i Roig, que conserva l’aspecte de les naus de principi del segle XX.

Tusell feia referència al mercat de la Boqueria de Barcelona per a donar a entendre el caràcter de permeabilitat que ha volgut donar a l’equipament vilassarenc. Al nou mercat s’hi podrà accedir des dels quatre punts cardinals: els carrers Rebull i Narcís Monturiol, l’avinguda Montevideo i també des de la plaça que es crearà per sobre del carrer Picasso, al davant de l’escola Pérez Sala. Un sistema de rampes permetrà salvar el desnivell existent sense trencar aquesta continuïtat urbana. La proposta de Tusell es va imposar a les dels altres quatre estudis finalistes. Tots havien sortit d’un procés al qual s’havien presentat una cinquantena d’arquitectes. 
L’arquitecte disposa ara d’unes setmanes per a elaborar el projecte i el govern municipal confia a poder començar les obres aquest mateix any. Abans, però, caldrà negociar amb els paradistes la seva situació final en el nou disseny. El nou edifici constarà de tres plantes subterrànies d’aparcament, una planta a nivell de la plaça –on s’instal•laran alguns comerços i els magatzems–, la planta del mercat, un pis d’oficines municipals i, a sobre d’aquestes, un total de 35 habitatges repartits en tres plantes. D’altra banda, es millorarà la lluminositat del mercat actual amb un sistema de claraboies.

Els pisos de protecció oficial que per llei un ajuntament està obligat a fer en cada projecte urbanístic s’aixecaran, en aquest cas, a la zona de Can Bisa, on actualment hi ha un aparcament amb zona blava. Com que es tracta de dues actuacions vinculades, la Societat Municipal de Promocions Urbanes SA va triar també divendres el projecte. El disseny guanyador ha estat el de l’estudi barceloní Batlle i Roig Arquitectes, que ha preservat la fesomia de les indústries de Can Garcia i Can Bosch, que s’aixecaven en aquest mateix punt del municipi a principi del segle XX.

A l’illa de Can Bisa hi haurà un nou equipament cultural (planta baixa del nou edifici i habitatge històric de Can Bisa) i una ampliació de l’espai verd públic existent.

Leave a Reply