Salut reconeix la bona feina de l’Equip d’Atenció Primària de Vilassar de Mar

El conseller de Salut de la Generalitat, Toni Comín, va lliurar dimecres 23 de novembre al matí a l’Auditori AXA de Barcelona 143 certificats d’acreditació a equips d’atenció primària (EAP) d’arreu de Catalunya per la seva bona pràctica assistencial.

Al Maresme han estat reconeguts un total de dotze Equips d’Atenció Primària, entre els quals es troba el de Vilassar de Mar. Els altres són els EAP del Masnou, Ocata-Teià, Argentona, Premià de Mar, Montgat, Vilassar de Dalt i, pel que fa a la capital de la comarca, Mataró Centre, Ronda Prim, Cirera Molins, Rocafonda i la Riera.

Comín va indicar que la columna vertebral del sistema de salut és la primària i que el Departament està “prioritzant” la reforma que necessita. En aquest sentit, ha posat d’exemple l’impuls del Pla Estratègic d’Atenció Primària i Salut Comunitària (PEAPISC) i també el nou model per assignar recursos a l’Atenció Primària que tindrà en compte les desigualtats socioeconòmiques.

L’objectiu principal de l’acreditació de la primària és impulsar la millora contínua de la qualitat en l’atenció de salut. En total, s’avaluen 347 aspectes, inspirats en estàndards europeus, de bona pràctica assistencial com el lideratge, la planificació, la gestió de l’equip, la satisfacció dels pacients o les aliances i la gestió dels recursos.

L’any passat es van lliurar les primeres 96 acreditacions i ara ja són 239 els EAP acreditats, és a dir, el 66% del total. La resta d’equips, 130, s’aniran acreditant de manera progressiva fins a arribar a la seva totalitat durant l’estiu del 2017.

A partir de l’any que ve l’acreditació serà una condició imprescindible per formar part de la xarxa pública d’atenció primària i s’haurà de renovar cada quatre anys.

Un cop assolida l’acreditació, els equips d’atenció primària han d’implantar plans de millora en aquelles categories que han obtingut un resultat més feble, i posteriorment es fa un seguiment de la seva evolució. L’acreditació d’equips d’atenció primària comprèn les activitats desenvolupades per aquests equips: Medicina de Família, Pediatria, Infermeria, Treball Social i Odontologia i en els vessants tant assistencials com preventius, educatius i de promoció de la salut.

Catalunya va ser pionera a Europa a implantar un sistema d’acreditació l’any 1981, iniciat llavors en l’àmbit dels centres d’atenció hospitalària aguda. Actualment tots els hospitals, públics i concertats, estan obligats a acreditar la seva qualitat amb aquest model. En aquesta línia innovadora, l’experiència assolida en l’acreditació d’hospitals s’ha traslladat ara als equips d’atenció primària de Catalunya. Es tracta d’una experiència inèdita a l’Estat que abastarà tots els equips d’atenció primària durant l’any 2017.