IV Festa de la Xinesca

Aquest proper cap de setmana, quarta festa del barri de la Xinesca de Vilassar de Mar, organitzada per l’associació de veïns d’aquest barri amb el suport de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Vilassar de Mar. El grup d’havaneres vilassarenc Mestre d’Aixa -format per Oscar Igual (acordió), Imma Amat (soprano i percussió), Lluis Tenas (baix, percussió), Joan Mateu (tenor, percussió), Mari Carme Rodríguez (contralt, percussió, segona guitarra) i Xavier Dangla (guitarra)- actuarà dissabte 5 de juny a partir de 2/4 d’11 de la nit, al carrer  Maria Vidal i Ronda Vilassar. L’entrada a aquest concert és gratuïta. Se serviran cremat i mojitos a preus molt populars.

L’endemà diumenge 6 de juny, a partir de les 11 del matí, al carrer Maria Vidal-Ronda Vilassar-carrer La Xinesca gran botifarrada. El tiquet per a comprar botifarres costarà 1 euro. També hi haurà tot tipus d’activitats per a nens i nenes (castell inflable gegant, circuit de bicicletes, pintures, jocs) i un gran sorteig. A partir de les 12 del migdia country i des de 2/4 de 2 de la tarda  gegants, capgrossos, nans i grallers. 
Pel que fa al grup d’havaneres “Mestre d’Aixa”, va néixer l’any 1982 a Vilassar de Mar de forma improvitzada, amb motiu d’una festa popular. “Mestre d’Aixa” és el nom que l’any 1986 adoptà el grup definitivament. Si bé durant aquests anys hi ha hagut diversos canvis en la composició del grup, aquest ha conservat sempre l’esquema original de la seva formació: veus mixtes, acordió i guitarres, afegint-hi els darrers anys instruments de percussió. El seu estil particular combina l’havanera i els ritmes mariners amb la cançó tradicional i popular, i a la vegada intenta donar un nou caire a través de peces de composició pròpia i adaptacions, en català, d’obres molt conegudes dins el món de la música. El grup es planteja a cada cantada, el repte d’obtenir la màxima implicació per part del públic a través del diàleg amb aquest i la seva participació dins l’espectacle. L’any 1991 va veure la llum el seu primer treball discogràfic, anomenat “A vol de gavina”, un cassette ben representatiu del grup amb 13 peces que reflecteixen fidelment el seu tarannà.
 
L’any 1992 obtingué el tercer premi en el “2n Concurs biennal d’Havaneres Inèdites de Badalona”, amb l’havanera de Josep Fradera i Pere Gonzàlez que porta per nom “Aquest Mar”. L’any 1994 va enregistrar el seu segon treball discogràfic anomenat “Mariner de Catalunya”, amb peces d’una gran qualitat musical. Per commemorar el desè aniversari de la formació amb el nom de Mestre d’Aixa, l’any 1997, s’edità un disc compacte titulat “Mestre d’Aixa 10 anys: 86-96” que resumeix a través de 20 temes la trajectòria del grup durant una dècada d’existència. L’any 2000, s’inclou la versió que en fa el grup de l’havanera “Yo te diré”, dins el CD “Havaneres per Cuba” en benefici del Casal Català de l’Havana promogut per la fundació “Fòrum Solidari”, amb qui el grup col•labora desinteressadament en les seves diverses iniciatives.

”Mestre d’Aixa” ha actuat arreu de Catalunya, i ha pres part activa en diferents manifestacions musicals referides al món de l’havanera, com poden ser la Trobada anual de grups al Parc de l’Agulla de Manresa (des de l’any 1986), el 1r. Concurs d’Havaneres Inèdites, a la sala de festes “Scala Barcelona” (1989), o la cantada d’havaneres al Port Vell de Barcelona (2002). Fora del Principat, han actuat diverses vegades al Principat d’Andorra, a les comarques valencianes, a la Catalunya Nord i al País Basc.
 
L’any 2003 editen “Vela Llatina”, amb dotze temes que van des de l’espontaneïtat de les peces més populars, a la sobrietat dels temes més clàssics, donant una idea molt fidel del seu espectacle en directe, i amb el segell habitual del grup “Mestre d’Aixa”. I el passat 2009 acaben de gravar i mesclar el seu nou disc, anomenat  “Un cafè entre el cel i el mar”.

Leave a Reply