Intens primer debat electoral

Ahir dimecres 15 de maig al vespre, al gimnàs de l’institut Pere Ribot, Vilassar Ràdio va organitzar el primer dels dos debats electorals de cara a les eleccions municipals del 26 de maig, presentat pel director de l’emissora, Jaume Cabot. Els caps de llista de les 8 candidatures qui hi concorren van poder explicar i debatre al voltant de 6 temes: Cultura, Educació, Esports, Joventut, Serveis Socials i Sanitat.

El primer torn de paraula va servir perquè els candidats i candidates es presentessin.

Damià del Clot, cap de llista d’ERC-Gent per Vilassar de Mar, va explicar que després de 4 anys de govern en minoria ERC i Gent per Vilassar de Mar havien decidit presentar-se en coalició amb un programa basat en tres eixos: la política cívica i transparent; la participació i les polítiques de base de matriu republicana.

Laura Martínez, núm. 1 de Junts per Vilassar, va parlar del seu partit com un equip de persones plural i transversal amb vocació de servei que vol construir un Vilassar de Mar millor per a tothom hagin o no nascut a Vilassar de Mar.

Pau Arona, cap de llista de Babord, va explicar que el projecte de la seva formació és una proposta col·lectiva per aconseguir un poble més just, més viu i més habitable.

Juan Díaz, de Cs, va parlar d’una candidatura plural i transversal que aspira a un poble en convivència i benestar, segur i tranquil, amb carrers nets, pròsper i socialment responsable.

Quico Zamora, candidat del PSC, va explicar que els seus objectius polítics i personals comencen i acaben a Vilassar de Mar per millorar la vida dels vilassarencs.

Manuela Calero, candidata de Podem, explica que volen actuar per una societat més justa i més humana i que els avala el model d’oposició que han dut a terme a la darrera legislatura basat en el diàleg.

Yolanda Laspalas, candidata del PP, va explicar que volen reduir impostos, fer una auditoria per veure com està el deute, millorar els serveis bàsics, fer complir les ordenances municipals i alliberar el consistori “del mono tema del procés”.

Teresa Sierra, candidata de Vilassar de Mar per la República/Primàries Catalunya, va explicar que treballen per fer efectiu el mandat de l’1-O i que volen una alcaldia participativa i independentista.

A continuació, els candidats i candidates van tenir un torn d’exposició sobre els sis temes de debat, on cada candidat va destacar les seves propostes o prioritats.

Damià del Clot (ERC-Vilassar de Mar), en Serveis Socials va destacar que traslladaran el departament de Serveis Socials a les oficines de sobre del Mercat Municipal i prioritzaran tres eixos: la infància, la dona i la gent gran. En Cultura, va avançar que convertirien l’Escola Nàutica en un equipament cultural potent, la casa de la Cultura, que després de comprar l’Ateneu Vilassanès el volen transformar en un teatre i una sala de cinema. En Esports va destacar diferents projectes com ara la remodelació de la pista Lluís Guardiola, la construcció d’un gimnàs a la zona esportiva, l’ampliació del poliesportiu de la Bòbila amb la construcció d’una pista annexa, la construcció d’un skate part i potenciar l’esport de base i femení. En Educació, incorporar beques d’extraescolars. En Sanitat, seguir potenciant hàbits saludables i actuacions per prevenir situacions de risc. I en Joventut: seguir impulsant can Jorba per fer-lo servir com un espai únicament de joventut.

Laura Martínez (Junts per Vilassar), en Cultura va dir com a crítica al govern que en els darrers 4 anys no hi ha hagut política cultural afirmant que els Museus han estat tancats. Com a propostes del seu grup destaca la reobertura del Museu de la Marina, fer una casa de Cultura, una reforma integral de l’Ateneu Vilassanès convertint la planta baixa en teatre i la de l’amfiteatre en una segona sala per fer dansa, cinema i música, i la creació d’una escola municipal d’arts escèniques. En Educació: fer un projecte educatiu de municipi que integri tant la formació reglada com no reglada i l’educació en el lleure; oferir eines a les escoles per prevenir casos d’assetjament; i l’ampliació de l’horari de la Biblioteca Municipal, entre d’altres. En Esports, aposten per prestar especial atenció a la promoció de l’esport femení en l’adolescència, actualitzar les instal·lacions esportives que es troben en mal estat: reforma integral de la pista Lluís Guardiola, substitució de la gespa del camp de futbol i també la construcció de noves instal·lacions per a la pràctica de la gimnàstica esportiva, un workout a l’Espigó de Garbí i un skate park. També posa èmfasi en la revisió de la gestió de la Piscina Municipal i en la potenciació dels esports nàutics. En Joventut, destaca que s’ha de fer un nou pla de Joventut i de dinamització juvenil; potenciar el Tucutuc i oferir un autocar que desplaci els joves a la zona d’oci de Mataró amb un monitor que els assessori en temes de consum de substàncies i de prevenció d’assetjament. En Serveis Socials destacar la part destinada a la gent gran presentant propostes com ara la de substitució de banyeres per plats de dutxa o establir serveis de bugaderia i àpats per a la gent que viu sola.

Pau Arona (Babord), en Cultura va explicar que cal esforços en dinamitzar espais, impulsar programes estables, i el condicionament de l’Ateneu en dues sales, una per fer-hi activitats musicals i de teatre i l’altra per a una programació estable de cinema. Canviar els usos de can Bisa i la sala Roser Carrau perquè siguin un centre de cultura com a punt de trobada perquè creadors i altres persones puguin desenvolupar la seva activitat creativa. I proposa la recuperació de la Festa Major d’hivern. En Educació proposen fer una política de planificació escolar a 5 anys vista i de defensa de l’escola pública, a més d’augmentar els recursos dedicats a l’ensenyament de 0 a 3 anys i avançar en la tarificació social. A Serveis Socials li volen canviar la denominació per Drets socials per trencar amb la perspectiva assistencialista. Volen crear una unitat específica per l’assessorament i la mediació a les persones afectades per desnonaments, pobresa energètica i problemes de lloguer, així com crear una regidoria de Feminismes i LGTBI.

Juan Díaz (Cs), en Cultura destaca que farà un programa cultural estable, que no depengui -va dir- de l’afició de l’alcalde de torn, acompanyat d’un pla de promoció i d’inversió en infraestructures que respongui a necessitats del poble i no electorals fent al·lusió a la recent compra per part del govern de l’Ateneu Vilassanès o la reobertura de les plantes superiors del Museu Monjo. En Educació, proposen recolzar el projecte de socialització de llibres, aposten per bonificar l’escola bressol i menjadors escolars i que les escoles surtin del circuit de lloc públics per fer actes de partits polítics. En esports, volen promoure els esports lligats a l’activitat marítima així com promoure uns jocs escolars entre tots els centres, una proposta sorgida del Consell d’Infants. A Joventut, impulsar un programa de joventut relacionat amb el futur dels joves. En Serveis Socials, impulsar mesures assistencials actives i d’inclusió de les persones en situació de vulnerabilitat i crear un observatori de la violència masclista que detecti de forma precoç els casos que puguin sorgir. En Sanitat, destaquen la creació d’un programa específic per a la gent gran i una infermeria de barri per apropar els serveis de salut a les persones amb mobilitat reduïda.

Quico Zamora (PSC) en Serveis Socials va dir que calia avançar en dos aspectes: la dona i la gent gran. I també que en la lluita contra la violència de gènere cal la creació d’una oficina d’atenció a la dona i la figura del mediador de conflictes. També la creació d’un programa radar per detectar gent gran en situació de solitud i vulnerabilitat. En Cultura va dir que cal un gran equipament cultural que doni resposta a totes les necessitats culturals del poble i que la recent adquisició de l’Ateneu no ho soluciona. Aposta per replantejar els usos de l’Ateneu Vilassanès i la sala cultural Roser Carrau i l’ús de can Bisa com un equipament de cultura i no d’oficines. També aposta per la recuperació del Museu de la Marina i coordinar una agenda global de poble perquè no es solapin activitats. En Esports, demana coordinar l’oferta i crear la beca d’esports per a qui no pugui accedir-hi, així com l’adequació de les instal·lacions esportives. En educació aposta per la planificació dels propers anys per no perdre cap línia.

Manuela Calero (Podem), en Cultura aposta per reactivar el Consell de Cultura, potenciar la música amb una Escola de Música Municipal, fer un procés participatiu per decidir l’ús de l’Ateneu Vilassanès i recuperar el Museu de la Marina. En Serveis Socials, per promoure la igualtat d’oportunitats i la perspectiva de gènere i que ningú quedi exclòs per aquests motius i en Sanitat, l’eliminació de l’amiant que hi ha al nostre entorn i la prevenció de la ludopatia sobretot en l’àmbit dels més joves.

Yolanda Laspalas (PP), en Cultura aposta per reobrir el Museu de la Marina, promocionar artistes locals, recuperar el festival de sevillanes que es feia per Festa Major, i l’ús de les dues llengües oficials perquè tothom se senti integrat. En Educació, aposta per un pla de subvencions de llibres de text i educació trilingüe. En esports, accés gratuït fins als 25 anys i a partir dels 25 anys amb subvencions, en joventut, fer un nou pla municipal per a joves amb xecs per gastar als comerços del poble i incorporar als joves en contracte de pràctiques també en comerços i empreses del poble. En Serveis Socials, crear un xec bebè, en principi de 300 euros segons el que es trobin en la hisenda municipal, per ser consumits en comerços, a més d’ajudes a la dependència. I en Salut, centres de dia per a la gent gran.

Teresa Sierra (Vilassar de Mar per la República-Primàries Catalunya), en Cultura, aposta per la recuperació dels Museus de la Marina i del Monjo, així com la creació del Museu de la Pagesia, l’adaptació de l’Escola Nàutica, tenir la sala de teatre de l’Ateneu en bones condicions. En Educació, garantir una escola pública de qualitat, així com una educació alimentària adequada i equilibrada; crear l’Escola del Mar i dels estudis nàutics. En esports donar suport a les entitats i clubs, fomentar la pràctica de l’esport femení i que tots els esports tinguin cabuda a les instal·lacions esportives i puguin créixer. En Joventut, incrementar l’oferta lúdica i els espais perquè els joves es puguin reunir. En Serveis Socials, destaquen que treballaran per un Vilassar de Mar lliure de violència en tots els col·lectius: gent gran, dones, joves i infants. I en Sanitat, per una campanya per a l’ús del desfibril·ladors.

En el torn del debat entre els alcaldables:

Damià del Clot va aprofitar per dir al candidat del PSC, Quico Zamora, que la seva proposta en temes d’assessorament a la dona ja es porta a terme des del SIAD. I a Babord li va recordar que en Cultura són importants les inversions. A la candidata de Junts per Vilassar li va recordar que ella quan va ser regidora de Cultura va tancar els Museus i que quan va ser regidora d’Educació no va fer el pla educatiu que tant reclama. Laura Martínez va respondre a Del Clot que ella no va tancar museus ja que, segons va dir, el tancament del Museu de la Marina responia a una situació concreta amb un treballador de l’equipament i si es va tancar, va ser per començar a fer l’inventari del Museu i no perdre el que hi havia, cosa que -diu- no s’ha continuat en aquesta legislatura. En Educació li va recordar que ella com a regidora es va trobar amb una situació diferent on hi havien unes altres prioritats i on va aconseguir construir una escola bressol, una escola d’adults i l’escola els Alocs. Respon a l’actual alcalde que ell es va trobar amb una situació diferent on podia haver avançar en el pla municipal d’educació.
En Quico Zamora (PSC) responent a Damià del Clot (ERC-Gent per Vilassar de Mar) va dir que el SIAD no dona el servei necessari o no compleix amb el que el PSC reclama: prevenció i acompanyament. I en Cultura creuen que el govern dóna solucions parcials amb l’Ateneu.Juan Díaz (Cs) va dir que en Cultura s’inverteix menys segons queda reflectit al pressupost del 2019, igual que passa amb el foment de l’ocupació. Per a Díaz, aquest any només s’han pres mesures electoralistes.Altres candidats com Pau Arona (Babord) i Manuela Calero (Podem) van aprofitar aquest espai per explicar aspectes que no els havia donat temps desenvolupar en la intervenció inicial. Per a Arona la manera més efectiva per acabar amb la violència masclista és des de l’educació, trencant els estereotips i millorant les relacions sexoafectives sanes. En prevenció de la Salut va explicar que Babord vol incidir en la prevenció de les malalties de transmissió sexual, i en esport, que cal plantejar-se el tema de l’accés. Per a Calero, en educació proposen la creació d’una escola de ciutadania i en esport d’una escola d’esports base.
Per a Teresa Sierra (Vilassar de Mar per la República), responent a Yolanda Laspalas (PP) en educació, la llengua preferent en els serveis púbics ha de ser el català sense negar la convivència amb el castellà. Laspalas li respon que ella no demana només castellà però que no vol el català com a preferent.

Preguntes del públic
El debat també tenia temps per a les preguntes del públic, on tots els candidats i candidates hi tenien dret a respondre.
La primera pregunta, sobre la primera acció de govern que prendrien.
Damià del Clot: anar a buscar el finançament per alguna infraestructura de Cultura.
Laura Martínez: la reparació urgent de carrers i voreres.
Pau Arona: canviar el cartipàs i l’organització municipal per introduir, per exemple, la regidoria de Feminismes.
Juan Díaz: tornar els carrers i places a tots els veïns de Vilassar de Mar, alliberant-lo de simbologia ideològica.
Quico Zamora: apostar per una oferta cultural i una gestió integral.
Manuela Calero: la gestió dels residus.
Yolanda Laspalas: auditar per saber què tenim i així decidir prioritats.
Teresa Sierra: la recuperació dels Museus.

També van preguntar sobre l’ampliació de la pista poliesportiva de la Bòbila i el per què no fer un altre pavelló. Del Clot va dir que aposten per l’ampliació de la Bòbila amb un annex.
Laura Martínez que caldria un pavelló nou però no hi ha terreny municipal per fer-ho i que amb els recursos que hi ha s’han de desencallar els problemes que sorgeixen. Juan Díaz coincideix amb Laura Martínez i també creu que cal aprofitar els recursos que hi ha. En Quico Zamora també, tot i que creu que hi ha més carències culturals que esportives. Manuela Calero creu que primer cal apostar pel desenvolupament d’instal·lacions que ja existeixen i planificar-les. Yolanda Laspalas va dir que no podia contestar amb rotunditat per falta d’informació sobre el tema.
I Teresa Sierra que cal una racionalització i ús de totes les pistes perquè tots els esports tinguin cabuda.

A la pregunta sobre el perquè no es posen especialistes al CAP de Vilassar de Mar per evitar desplaçaments a d’altres municipis, tots els candidats van coincidir en què aquest era un tema competència de la Generalitat però cadascú va fer els seus matisos: Laura Martínez, que es podria establir un servei de transport per a persones amb vulnerabilitat o problemes de mobilitat, fet en el que va coincidir Del Clot. Des de Babord, Pau Arona va dir que cal vetllar per la recuperació de les retallades que ha patit el Consorci Sanitari del Maresme. Des de Cs van recordar la seva proposta d’apropar els serveis de salut a les persones amb mobilitat reduïda. Des del PSC, que s’ha de col·laborar i pressionar a totes les administracions: “No podem tenir tots els serveis però sí alguns”, va afirmar. Per a Manuela Calero cal estudiar l’obertura d’un segon CAP a Vilassar de Mar. Per a Laspalas, s’ha de ser ambiciosos i va recordar també les retallades en Sanitat des del 2010 per part de la Generalitat. Teresa Sierra creu que serà una solució obrir un nou CAP i complementar serveis.

La darrera pregunta va versar sobre l’Ateneu Vilassanès i la seva recent adquisició per part de l’Ajuntament. La pregunta era tant sobre la mateixa compra com sobre el seu futur. Damià del Clot va explicar que s’havia adquirit per fer un teatre i una sala de cinema i que condicionar-lo està al voltant dels 3 milions d’euros. Laura Martínez creu que no és l’equipament teatral definitiu per a Vilassar de Mar però que no tiraran enrere el que ha fet un govern anterior. Va recordar que mentre es reforma caldrà construir una carpa provisional per no perdre la programació. Pau Arona va destacar que està a favor de la compra perquè dona resposta a una necessitat que ja existia i que és un bon lloc amb component històric. Juan Díaz va dir que Vilassar de Mar ha de tenir un bon teatre i que entre la seva compra o optar per un de nou creu que són preguntes que ha de respondre el govern que l’ha adquirit. Per a Quico Zamora l’Ateneu està comprat i s’ha de treballar amb aquesta realitat. Reconeix que és un espai complex per convertir-lo en un espai polivalent i creu que no donarà resposta al que Vilassar de Mar necessita. Manuela Calero està d’acord amb la compra però també demanen un procés participatiu per decidir el seu futur. Yolanda Laspalas creu que 3 milions d’euros són molts diners per remodelar-lo. Teresa Sierra es mostra d’acord amb la compra i afirma que no han de deixar perdre l’oportunitat de fer un teatre i un cinema per a Vilassar de Mar.

Després de les preguntes del públic, els candidats i candidates van concloure el debat amb una frase.
Teresa Sierra, de Vilassar de Mar per la República/Primàries Catalunya: “volem un Vilassar de Mar republicà i compromès”.
Yolanda Laspalas, del PP: “eliminarem simbologia dels espais públics”.
Manuela Calero, de Podem: “volem un Vilassar de Mar verd, feminista i socialment just”.
Quico Zamora, del PSC: “treballarem des de la col·laboració amb tots els grups, com hem fet sempre”.
Juan Díaz, de Cs: “volem Vilassar de Mar un poble referent en convivència”.
Pau Arona, de Babord: “treballem en xarxa i Babord té estructura per governar”.
Laura Martínez, de Junts per Vilassar: “un VdM millor és possible” i va demanar el vot per a Puigdemont en les eleccions europees.
Damià del Clot, d’ERC-Gent per Vilassar de Mar: va aprofitar els 30 segons finals per a “denunciar l’existència de presos polítics”

El proper debat electoral organitzat per Vilassar Ràdio amb totes els candidats i candidates serà el dimecres 22 de maig, 20.30 h, a l’Ateneu Vilassanès i tractarà sobre Urbanisme, Habitatge, Economia, Medi Ambient, Governació i Participació.

Àudio del primer debat:

 

Àudio de “Crònica” de dijous 16.05.2019, amb el resum del debat