III Trobada d’entitats de recerca local i comarcal del Maresme

  •  

TrobadaDissabte 14 de novembre tindrà lloc, de 2/4 de 10 del matí a ¾ de 5 de la tarda, la III Trobada d’entitats de recerca local i comarcal del Maresme a la Biblioteca Municipal Ernest Lluch de Vilassar de Mar. La trobada d’enguany es centra en el patrimoni funerari del Maresme. Es tracta d’una jornada, en format congrés, dels centres d’estudis i altres entitats del Maresme dedicades al patrimoni, la cultura i la història ja sigui a nivell individual com col•lectiu.

Activitats
Dissabte 14 de novembre
9.30 h Rebuda dels participants i lliurament de les acreditacions.
9.45 h Inauguració de la Jornada  per part de Joan Roca, primer tinent d’alcalde de Vilassar de Mar , Josep Santesmases, president de la Coordinadora del Centres d’Estudis de Parla Catalana i vicepresident segon de l’Institut Ramon Muntaner i Alexis Serrano, president del Centre d’Estudis Vilassarencs.
10 h Ponència: Les orientacions dels dolmens catalans, a càrrec del Dr. Oriol Font i Cot.
10.45 h Pausa–Cafè.
11.15 h Ponència: Les crisis de mortalitat al Maresme: Cronologia, intensitat i abast geogràfic, a càrrec de la Dra. Alexandra Capdevila Muntadas.
12-13.45 h Presentació de comunicacions:
-El patrimoni funerari de l’antiguitat al Maresme: dades i periodització dels jaciments arqueològics, a càrrec de Enric Subiñà Coll i David Farell Garrigós. Centre d’Estudis Argentonins–Fundació Burriac.
-Una necròpolis romana al poblat ibèric de la Cadira del Bisbe (Premià de Dalt)?, a càrrec de Ramon Coll i Monteagudo. Regidoria de Cultura, Ajuntament de Premià de Mar. 
-La funció funerària dels monestirs medievals del Maresme:Sant Pere de Clarà (Argentona) i Santa Maria de Roca Rossa (Tordera), a càrrec de Joan Bou i Illa, Joaquim Graupera Graupera i Jaume Vellvehí Altimira. Grup d’Història del Casal (Mataró).
 -El patrimoni funerari a Cabrils, a càrrec de Jaume Tolrà i Ferrer. Museu Arxiu Municipal de Cabrils.
 -Una cripta al centre espiritual de la gent de Sant Martí d’Arenys al segle XVII, a càrrec de Francesc Forn i Salvà.
 -Els assentaments funeraris a Sant Cebrià, a càrrec de Lluís Parera i Cusí. Centre d’Estudis de Sant Cebrià.
-El cementiri del Masnou, reflex del creixement d’una vila, a càrrec de Marta Roig Lerones i de Miquel Rico Vázquez. Museu Municipal de Nàutica del Masnou. 
-La necròpolis romana de Vilassar de Dalt. Resultats preliminars de la intervenció arqueològica a les pistes d’atletisme, a càrrec de Lourdes Moret i Pujol i Marc Bosch de Doria. Antequem, SL–Museu Arxiu de Vilassar de Dalt.
-La necròpolis romana de Vilassar de Mar, a càrrec de Núria Rodríguez Baylch i Pau Valdés Matías. Centre d’Estudis Vilassarencs.
-“Pompas funebras de Josep Capilla Vives”. La comptabilitat d’un fuster de Vilassar de Mar, a càrrec de Feliu Novell Andiñach. Centre d’Estudis Vilassarencs.
– El cementiri de Vilassar de Mar, aproximació històrica i valors artístics, a càrrec d’Alexis Serrano Méndez. Centre d’Estudis Vilassarencs. 
13.45-14 h Presentació lliure de projectes i entitats:
            -Grup Búnquers Arenys
            -Fundació Ernest Lluch
14 h Debat
14.30 h Lectura de les conclusions de la III trobada, a càrrec de la Sra. Carme Giménez, directora de l’Institut Ramon Muntaner. Parlament de cloenda per part de la Sr. Laura Martínez, regidora de Cultura de Vilassar de Mar.
15 h Dinar 
16.45 h Visita al cementiri Municipal i al Museu de la Mina Vella, presentació de la publicació de les actes i entrega de diplomes als assistents.

Leave a Reply