Ha mort Pere Mir i Puig, mecenes de la Casa Pairal

Divendres passat va morir a Barcelona a l’edat de 97 anys Pere Mir i Puig. Doctor en ciències químiques, es va dedicar a la investigació, síntesi i fabricació de productes químics. Va encetar la seva activitat filantròpica a la dècada dels 60 amb una donació a la Casa Pairal de Vilassar de Mar. Concretament, el 1964 es va fer càrrec de la construcció d’un nou edifici per a la Casa Pairal, finançant no només les ampliacions i successives millores dutes a terme entre 1969 i 1972, sinó també els dèficits d’explotació que eren considerables i la remodelació de l’edifici que es va dur a terme l’any 2000 per adaptar-se a la normativa vigent. Va ser durant quaranta anys president del patronat de la Casa Pairal.

Amb els beneficis obtinguts de la venda de la seva empresa, el 2003 va crear la Fundació Cellex , de la qual era president, amb l’objectiu de finançar projectes científics ambiciosos que no haguessin pogut fer-se realitat només amb finançament públic. La fundació va recolzar a l’lnstitut de Ciències Fotòniques, referència mundial en fotònica, l’Institut d’Oncologia de la Vall d’Hebron, l’institut Idibaps de l’hospital Clínic, els hospitals de Vall d’Hebron, Sant Pau, Can Ruti, Bellvitge i Sant Joan de Déu. La fundació també recolzava la formació de joves científics i tecnòlegs. Mir va portar una vida discreta i va demanar que la seva mort no es fes pública fins que les seves cendres fossin dipositades al panteó familiar del cementiri de la nostra localitat. Cal destacar que Mir va inventar una nova tècnica per extreure formol de la fusta i tenia més de vint patents

Mir va rebre la Creu de Sant Jordi el 1993, el Premi Nacional de Recerca de Catalunya el 2011 i la medalla d’or de l’Ajuntament de Barcelona amb el guardó al Mèrit Científic el 2013.