Fort increment de l’atur al Maresme i a Vilassar de Mar al maig

Com ja era d’esperar degut a la forta crisi económica causada pel COVID-19, les dades sobre l’atur són força negatives. Les dades de desocupació han registrat un increment històric durant el mes de maig i s’enfilen a xifres de persones sense feina similars a les registrades durant el mateix període de 2016. De fet, és el segon increment de l’atur més intens en un mes de maig en la sèrie temporal 2005-2020.

Al Maresme, les persones registrades com a demandants de feina és de 29.848. Aquesta xifra fa referència només a les persones en situació d’atur. No incorpora les que es troben en situació de regulació de l’ocupació temporal que, a 2 de juny, pujava a 30.898.

Pel que fa a Vilassar de Mar, les persones registrades com a demandants de feina són 962, 33 més que a l’abril. La taxa d’atur a la població és del 9’97 %, un 3’55 % més que a l’abril. A l’igual que en el cas de les dades comarcals, aquestes xifres es refereixen solament a les persones en situació d’atur i no inclouen les persones que es troben en situació de regulació de l’ocupació temporal.  

Tornant a l’anàlisi de les dades globals de tota la comarca, segons el Report d’Atur elaborat per l’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal del Maresme, la comparativa intermensual indica un creixement de la desocupació del 2,86%. El percentatge es dispara fins el 26,13% en valors interanuals.

Si bé els increments són considerables, es troben per sota, tant en valors intermensuals com interanuals, dels registrats a nivell provincial i del conjunt de Catalunya. En termes intermensuals la província de Barcelona registra un increment de la desocupació del 4,12% i el territori català del 3,28%. En la comparativa interanual, l’increment provincial ascendeix al 28,78% i el català  al 30,30%. Tot i això, la taxa d’atur maresmenca (14,54%) continua sent superior a la provincial (13,02%) i a la catalana (13,31%).

A nivell municipal, només Sant Iscle de Vallalta ha registrat un lleuger descens de l’atur. A la resta els increments intermensuals han oscil·lat entre l’1,36 de Calella i el 17,24% d’Òrrius. En la comparativa interanual, tots els municipis registren augment de la desocupació arribant a superar el 50% en Òrrius i Calella.

En relació al nombre de persones afectades per ERTO, no inclòs, com explicàvem, en les dades d’aturats i aturades, cal recordar que fins fa una setmana s’han presentat 11 nous expedients de regulació d’ocupació al Maresme. En total, fins el 2 de juny, s’han registrat 5.214 ERTOS a la comarca i el total de persones treballadores afectades per ERTOS al Maresme s’eleva a 30.898, 120 més que fa una setmana.

L’informe que elabora setmanalment l’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal del Maresme constata que els ERTO per altres causes creixen més que els presentats per força major. Aquests darrers han tingut un augment del 0,11% mentre els expedients de regulació d’ocupació que s’atribueixen a “altres causes” han registrat un increment de l’1,92%.

Del total de 5.214 ERTOS presentats al Maresme, 4.949 (el 94,92%) són per causa major.