El govern de Cabrils recorda que l’actual reestructuració de l’atenció mèdica és deguda al context de pandèmia

El passat dimecres 24 de febrer ens feiem ressò que el col·lectiu de veïns i veïnes de Cabrils que es van movilitzar des de mitjans novembre passat per demanar  la tornada del servei d’atenció mèdica presencial per a adults al poble, anomenat CABRILS AMB CAP, continua amb les seves mobilitzacions . Aquest servei s’està prestant per als cabrilencs actualment a Vilassar de Dalt. Es tracta d’una mesura presa pel Departament de Salut de la Generalitat, en el context de les mesures de reestructuració de serveis que ha aplicat a diversos municipis per l’actual context de pandèmia del coronavirus.

Des de Vilassar Ràdio avui ens hem adreçat a l’Ajuntament de Cabrils i hem recollim l’opinió del govern de Cabrils i de l’Institut Català de la Salut.

El doctor Joaquim Verdaguer, director d’Atenció Primària del Barcelonès Nord i el Maresme de l’Institut Català de la Salut, ha subratllat que l’aparició de la pandèmia de la covid 19 va condicionar l’estructura que hi havia fins aleshores i que aquest fet ha obligat a fer canvis per tal de vetllar per una atenció mèdica segura. Verdaguer ha explicat que l’atenció mèdica a la patologia aguda ha d’estar centralizada en llocs on es pugui garantir que hi hagi  més d’un professional de la mateixa categoria professional, i poder així establir fluxos d’atenció diferenciats  tant per a persones amb covid -19 com per a persones no covid, per a la seguretat dels professionals de la salut i dels pacients.

Verdaguer ha recordat, en referència a Cabrils i Vilassar de Dalt, que l’atenció mèdica a la població dels dos municipis, en pediatria s’ha concentrat en un poble i l’atenció a patologia aguda en l’altre.  

En referència a la petició del grup de veïns i veïnes que demanen el retorn de l’atenció mèdica presencial per a adults al poble, l’alcaldessa de Cabrils, Maite Viñals, ha subratllat que el govern té absolut respecte per la llibertat d’expressió. Tot seguit l’alcaldessa ha puntualitzat que no és cert que se’ls hagi dit a aquests veïns i veïnes que els metges no tornaran a Cabrils i ha recalcat que la pandèmia, d’abast mundial, ha obligat als sistemes públics de sanitat  a modificar els seus sistemes  i “ per tant, sempre s’ha parlat que aquests canvis estan íntimament relacionats amb la pandèmia i que quan passi el gruix de la pandèmia, els metges tornaran al model que teníem, un model canviat, perquè s’està establint un altre model, però els metges tornaran al CAP de Cabrils”       

L’alcaldessa ha subratllat que des de l’Ajuntament i des de les Àrees Bàsiques de Salut s’ha atès a aquest grup de veïns i veïnes, se’ls ha escoltat i se’ls ha donat  resposta a les qüestions que plantejaven. Ha explicat que tant des de la Regidoria de Salut “s’ha estat a sobre d’aquest tema des del minut zero, se’ls ha proporcionat una reunió amb l’Àrea Bàsica de Vilassar de Dalt-Cabrils, amb el doctors Joaquim Verdaguer  i Núria Prats”.

Viñals ha manifestat que mantenen reunions setmanals amb l’Institut Català de la Salut i amb la direcció de Àrea Bàsica de Salut i ha destacat que com fruït d’aquest treball conjunt s’ha aconseguit que la campanya de vacunació contra la grip es fes a Cabrils, donant l’assistència amb personal propi i vacunant en un equipament municipal. Ha subratllat que també s’ha aconseguit activar la campanya de vacunació contra la covid-19 per majors de 80 anys i persones grans depenents a Cabrils en estreta col·laboració entre el consistori i l’Àrea Bàsica de Salut.        

L’alcaldessa ha recordat que el procés que ha de portar a què Cabrils pugui disposar en el futur d’un Centre d’Atenció Primària, que es va iniciar en legislatures anteriors ,  continua el seu recorregut. En concret s’ha  licitat el projecte executiu del nou CAP. “Algú creu, sinzerament, que l’Institut Català de la Salut es gastarà diners en un nou CAP per no tenir metges a dins?”, ha dit Viñals.

Ha avançat que el govern està treballant en solucionar la manca de transport públic a la vila ja que el fet que no n’hi hagi és un “daltabaix” per a moltes persones. La intenció és “implementar un servei públic  que pogués portar la gent més gran i més necessitada, bé sigui per recursos econòmics, bé sigui per manca de transport, bé sigui per a familiars que els puguin acompanyar”

L’alcaldessa ha subratllat que “ningú ha quedat desassistit a Cabrils” i ha fet una valoració molt positiva de com està funcionant el Servei d’Atenció a Malalts Crònics.

Un servei que s’ofereix al poble i que s’hi continuarà mantenint al mateix municipi. Es tracta de l’atenció a persones amb patologia crònica  (controls mèdics, extracció de sang, controls de SINTROM o anticoagulant, cures d’infermeria…). Es tracta d’una “atenció mèdica programada i planificada” – ha dit el doctor Joaquim Verdaguer- “perquè d’aquesta manera es manté la seguretat en l’atenció”.  Verdaguer ha explicat que l’esperança de vida ha augmentat des de l’any 2000  a Catalunya en cinc anys en dones i homes i aquest fet fa que hi hagi més persones amb malalties cròniques i l’objectiu és donar-los la major qualitat de vida  en aquest període de la seva vida i atendre precoçment la malaltia crònica  per evitar l’evolució i per mantenir l’autonomia de les persones. En aquest context, l’ICS està plantejant una evolució de l’atenció primària cap a equips multidisciplinars que han d’atendre a un nombre important de persones que tenen patologies cròniques.

(Imatge: cedida per Premsa d’Ajuntament de Cabrils)