Ha començat la temporada de platges

Dissabte 19 de juny l’Ajuntament de Vilassar de Mar va donar el tret de sortida a la temporada de platja coincidint amb l’inici del servei de socorrisme.

A continuació, podeu consultar totes les mesures que s’han pres i les novetats que s’han incorporat:

Salvament i socorrisme

El servei de socorrisme i vigilància entra en funcionament el dissabte 19 de juny. Estarà actiu fins al 12 de setembre, en el següent horari: de dilluns a divendres de 10.30 a 18.30 h i els caps de setmana i festius de 10 a 19 h. L’empresa Proactiva es fa càrrec un any més del servei de socorrisme per proporcionar seguretat i assistència als banyistes, oferir assistència al bany a persones amb diversitat funcional seguint el protocol anticovid, i fer recomanacions als usuaris de la platja perquè no prenguin mal. 

Mòduls i torres de vigilància

  • S’instal·larà la torre autònoma de vigilància a la platja de Palomares
  • El mòdul del servei de socorrisme, a l’espigó de Garbí, juntament amb el mòdul de la Policia Local
  • Dues cadires de vigilància

Estat de les platges

L’empresa encarregada del servei de socorrisme, cada dia a l’inici del servei, a més de posar les banderes a les platges, donarà informació a través del web municipal i de l’app Vilassar de Mar sobre l’estat de les platges amb la bandera que hi oneja, l’estat de la mar, la temperatura de l’aigua i la temperatura ambient en aquest enllaç

Al web municipal també es poden consultar els informes que emet l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) amb els controls quinzenals de la qualitat de l’aigua de les platges de Vilassar de Mar, de l’1 de juny al 24 de setembre, des d’aquest enllaç. 

Zona Persones amb Mobilitat Reduïda (PMR)

Novetat: enguany es crearà una zona PMR d’uns 15 m2 al costat de la riera del Torrent del Porxo, a prop de l’estació de tren Cabrera de Mar- Vilassar de Mar, per a persones amb mobilitat reduïda. Estarà formada per dos aparcaments reservats per a PMR, un lavabo adaptat, una passera de formigó que arriba fins a l’aigua i una zona d’ombra amb tendal per poder realitzar la transferència a la cadira amfíbia que permet el bany a PMR.

Seguretat

La Policia Local vetllarà per la seguretat a les platges amb el reforç d’agents cívics. Davant qualsevol incidència, trucar al tl. de la Policia Local, 93 754 10 20.

Mesures covid-19

Es respectaran les mesures de distància, nombre màxim de persones per grup i ús de la mascareta que determini en cada moment el Procicat.

Línies de vida

S’han col·locat tres línies de vida, una a la platja de Palomares, una altra a la platja a l’altura de la Riera d’en Cintet i una altra a la platja de Ponent. Es tracta d’un sistema de corda ancorada amb boies que facilita l’entrada i la sortida de l’aigua a les persones amb problemes de mobilitat. 

Abalisament zona de bany i canals d’entrada i sortida d’embarcacions

La zona segura de bany es troba senyalitzada amb les boies situades a 200 metres de la costa i fora dels canals nàutics. Hi haurà dos canals d’entrada i sortida d’embarcacions, un a l’Espigó de Garbí i un altre, a la platja de Palomares (davant del club de patí de vela).

Dutxes

S’han instal·lat 12 dutxes, la majoria de les quals compten amb rentapeus i bancs. Estan situades:

  • Davant de l’estació de tren Cabrera de Mar-Vilassar de Mar
  • A la platja de Palomares
  • Al costat de la Riera d’en Cintet
  • Entre l’estació de bombeig i la guingueta del passeig: dues dutxes
  • A l’altura de la Plaça Pau Vila
  • Davant de l’Ajuntament
  • Davant de l’Estació de tren Vilassar de Mar
  • A l’Espigó de Garbí
  • En el tram del camí de sorra del passeig Marítim fins a la rampa del pas soterrani de la Ronda Vilassar: tres dutxes 

Guinguetes

Hi haurà tres guinguetes: una a l’espigó de Garbí, una al passeig Marítim (costat estació de bombeig) i una altra a prop de l’estació de tren Cabrera de Mar-Vilassar de Mar. Des de la regidoria de Promoció de Salut, igual que es fa amb la resta de serveis de restauració del municipi, es faran controls periòdics i formació en seguretat alimentària.

Pas soterrani de la Ronda Vilassar

L’Ajuntament està instal·lant una escala de fusta a la sortida del pas soterrani de la Ronda Vilassar (La Xinesca), la que fins ara està tancada per seguretat de les persones, amb l’objectiu de permetre l’accés puntual a la platja durant la temporada de bany. 

Es tracta d’una solució provisional a l’espera de la reparació de l’escullera que es va malmetre pel temporal Glòria i que l’Ajuntament va reclamant de forma reiterada a les administracions competents, tant a la Demarcació de Costes de la Generalitat de Catalunya com a la del Ministeri per a la transició ecològica i el repte demogràfic del govern espanyol.

Donat que l’escullera no s’ha reparat, per evitar riscos, no es permetrà l’estada a la sorra davant d’aquesta zona de sortida de l’escala. Hi haurà senyalització que ho advertirà. 

Escales d’accés directe a la platja

Les platges de Vilassar de Mar, com la majoria de municipis de la costa catalana, es veuen afectades pels efectes de les llevantades que s’enduen sorra i fan que perdin gruix i amplada o fins i tot que la sorra desaparegui i després torni a aparèixer. Per aquest motiu, hi ha escales directes a platja que es tancaran i senyalitzaran si deixen de ser accessibles per aquest fenomen i es tornaran a reobrir quan no representin risc per a les persones.

Neteja

La neteja de platges es realitza durant tot l’any, però les freqüències varien segons l’època. Durant la temporada alta, considerada oficialment des del 15 de juny al 15 de setembre, la neteja és diària.

  • Els passos soterranis es netegen cada dia en temporada alta, a primera hora del matí.
  • La neteja mecànica de la sorra es realitza amb un tractor i garbelladora que separa, mitjançant un tamís, la sorra dels residus, recollint-los a la part posterior del tractor. Alhora, s’aplana tota la superfície treballada. A més, a l’inici i al final de temporada, es fa un garbellat profund de la sorra per airejar-la més intensament. La neteja mecànica es complementa amb una neteja manual d’escombrada a tots aquells trams de la platja on el tractor no hi pot accedir.
  • Pel que fa al buidatge de bujols, el servei es realitza diàriament des que s’instal·len a l’inici de temporada fins que es retiren. Aquestes papereres són retirades a finals d’estiu per evitar ser malmeses per possibles temporals i es tornen a col·locar a l’inici de temporada de platja.

Zona verda d’aparcament exclusiva per a veïns i assimilats

Del 15 de maig al 15 de setembre està en marxa la zona verda d’aparcament exclusiva per a veïns i assimilats. En funcionament els dissabtes, diumenges i dies festius, de 10 a 20 h. És una zona d’aparcament gratuïta exclusiva per a veïns de Vilassar de Mar i assimilats, en carrers de la Xinesca i propers al Pla de l’Avellà, amb l’objectiu de facilitar l’aparcament a aquestes persones en àrees d’especial concurrència en la temporada estival. El control es fa mitjançant el distintiu d’aparcament expedit per l’Ajuntament. El distintiu vàlid enguany és el que té com a data 2023, any de finalització de la seva validesa. Per demanar-lo, cal fer-ho des d’aquest enllaç.

Zona de pesca diürna

L’Ajuntament de Vilassar de Mar ha habilitat, com cada any, una zona de pesca diürna a la platja de Ponent, uns 420 m2 des del camí del Crist en direcció a Premià de Mar. La zona està senyalitzada per tal que l’activitat no interfereixi amb la dels banyistes.

Gossos

De l’1 de maig al 31 d’octubre, els gossos no poden accedir a la platja (art. 28 de l’ordenança municipal relativa a la tinença d’animals de companyia)