Centre d’Estudis Vilassarencs (CEV)

cartell_festa_major_enremades-1.jpgEl Centre d’Estudis Vilassarencs, amb la col.laboració de l’Ajuntament de Vilassar de Mar i el portal local catvilassar.com, recupera un important fons fílmic datat entre els anys 1920 i 1940 en el marc de la confecció d’un vídeo-documental de caire històric i etnogràfic sobre les Enramades, que es projectarà en un passi especial aquest  divendres a les 21:30 al pati del Museu de la Marina de Vilassar de Mar.  Juntament amb el vídeo-documental s’estrenarà l’exposició que sota el mateix títol restarà a l’estatge del museu des del mateix dia. En aquest sentit, seguint la voluntat del CEV, el vídeo i informacions addicionals es podran visualitzar en breu a Internet a l’adreça www.catvilassar.com/cev.

En el transcurs de la confecció del documental sobre les Enramades, el Centre d’Estudis va conèixer l’existència d’un importantíssim fons fílmic familiar. Gràcies a la bona voluntat de la família, el Centre d’Estudis ha ingressat per via de dipòsit el fons a l’Arxiu la Filmoteca de Catalunya qui en garantirà la seva correcta conservació i restauració a més de donar a conèixer els investigadors aquest important patrimoni fílmic.

Tot i que la major part de les gravacions corresponen a vistes del nostre poble,  on estiuejava la família, moltes altres cintes retraten altres territoris de Catalunya i Balears, i també algun esdeveniment històric com  la festa del centenari del Ferrocarril Mataró-Barcelona de 1948 i altres filmacions més anecdòtiques com una processó de 1926. Altres cintes retraten altres facetes més familiars com ara els nens jugant al pati de casa o prenent els banys a la platja o jugant a bitlles a la “Bolera” de Vilassar de Mar.

Quant al video-documental, ha estat realitzat amb la intenció d’acostar la tradició de la festa de Les Enramades al segle XXI des d’un punt de vista etnogràfic, mitjançant les noves tecnologies i recuperant imatges inèdites de l’època (documentació fotogràfica i fílmica original). Tots els dies de la mostra, s’anirà projectant en un monitor el documental. El mateix divendres es posaran a la venda les còpies del documental el preu de les quals s’ha vista abaratit per alguns ajuts d’entitats com l’Institut Ramon Muntaner o el Rotary Club Vilassar-Burriac.

El resultat del projecte (el vídeo documental) així com bona part del material etnogràfic recollit durant la seva confecció, acabat el projecte, aniran a engrossir l’Inventari de Patrimoni Etnogràfic de Catalunya del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Leave a Reply