Celebració del 30è aniversari d’ajuntaments democràtics

  •  

Prop d’una cinquantena de persones −alcaldes, regidors i regidores de l’Ajuntament de Vilassar de Mar des del 1979− va assistir a l’acte institucional de celebració del 30è aniversari d’ajuntaments democràtics, que va realitzar-se a la sala de plens del consistori el passat 23 d’octubre.
L’acte va començar amb la intervenció de l’alcalde, Joaquim Ferrer, el qual va agrair la dedicació a la política municipal de totes aquelles persones que han estat regidors i regidores des de les primeres eleccions municipals, celebrades el 3 d’abril de 1979, fins als nostres dies, i va recordar que després de tants anys continua plenament vigent el debat sobre el finançament dels ajuntaments. Ferrer va subratllar que cal un nou sistema de finançament per als consistoris, que són els “garants de la cohesió social i democràtica”.


Durant l’acte, Rafael Hinojosa Lucena, primer president del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya i ponent al Pacte de Toledo, va pronunciar una conferència sobre “El paper dels ajuntaments en l’Estat del benestar”. Va començar la seva intervenció recordant els orígens de les polítiques de protecció social a Europa i va ressaltar que a Espanya, gràcies al debat que es va suscitar sobre aquesta qüestió i a la pressió obrera, es van començar a legislar mesures de protecció social. Hinojosa va subratllar que “sense ajuntaments no hi ha estat de benestar”, ja que són els que apliquen mesures de polítiques de protecció social per ser les administracions més properes al ciutadà, i va mostrar-se partidari que els ajuntaments disposin de més recursos econòmics. La darrera part de la conferència la va centrar en el Pacte de Toledo, que es va signar després d’un intens debat sobre l’estat de la Seguretat Social als anys 90. Hinojosa va assenyalar que no s’ha complert del tot el contingut d’aquest pacte que tenia com a objectiu reforçar la consolidació del sistema de pensions.

Leave a Reply