Arriba a Vilassar de Mar l’exposició “1911. Sobreviure a la tempesta”

Del 6 al 27 de novembre arriba al Museu Monjo-Museu Municipal l’exposició que rememora el terrible temporal marítim del 1911, que va deixar prop de 150 morts a la costa, des del Maresme fins a València. Entre les víctimes, 9 vilassarencs. “1911. Sobreviure a la tempesta” recorda el tràgics fets ocorreguts a l’entorn del 31 de gener de 1911, quan un temporal inesperat va agafar desprevinguts a pescadors i mariners que es trobaven a la mar. Produïda per l’Arxiu Municipal i el Museu d’Història de Cambrils, consta d’una vintena de plafons que expliquen les llargues hores de lluita de les embarcacions i barques de pesca contra el vent i les onades, que van arribar a superar els 9 metres d’alçada. Moltes es van salvar però d’altres es van estavellar o perdre dins el mar. L’exposició parla de les pèrdues materials i humanes, però també de com es va fer el salvament i rescat de nàufrags, les campanyes de solidaritat que després es van impulsar per ajudar als afectats així com el ressò que els fets van tenir a la premsa.

Per conèixer com es van viure els fets a Vilassar de Mar, el Museu Municipal ha realitzat un treball de recerca local amb l’ajuda de diferents persones i familiars descendents de les víctimes. A Vilassar de Mar hi va haver nou víctimes, un supervivent i dues barques perdudes: la San Pedro i la Xica Ma Nena. L’apartat local de l’exposició comptarà amb documentació original de les donacions i ajudes a les víctimes, diferents ormejos de pesca i rems de bots de salvament de l’època, maquetes de vaixells, entre elles una d’un sardinal, així com fotografies de finals del segle XIX i principis del XX, del fons del Museu Municipal.

L’exposició s’inaugurarà el 6 de novembre, a les 12 del migdia, amb una conferència a càrrec d’Agustí Martín. Per commemorar el centenari dels fets, l’Ajuntament, amb la col•laboració de diverses entitats i persones del poble, està preparant un acte públic a la platja, a l’espigó de Garbí. Serà el diumenge 27 de novembre, a les 5 de la tarda.

Leave a Reply