9 de cada 10 roses que regalem per Sant Jordi venen de fora

Atenció perquè 9 de cada 10 roses que regalem per Sant Jordi venen de fora, en concret de Colòmbia o l’Equador que les porten, amb avió, fins a Holanda i des d’aquest país les transporten, per carretera, fins al Mercat de la Flor i la Planta Ornamental de Catalunya, amb seu a Vilassar de Mar. Al nostre municipi, que només fa 30 anys dominava la producció, avui el cultiu de la rosa és pràcticament residual; tot i que té molt millor qualitat que no pas les forànies.

Parlem del cultiu de la rosa a casa nostra de la mà de David Maltas, gerent de l’Hort de la Xinesca, i col·laborador d’aquesta casa, de Vilassar Ràdio.

Com apunta Maltas, malauradament, parlar del cultiu de la rosa a Vilassar de Mar és parlar d’història

El nostre municipi, gràcies a la introducció del clavell als anys 20 i a la producció de la rosa va experimentar un important creixement: va passar dels cultius hortícoles  a cultiu de clavells.

I això que, com recorda Maltas, el sòl de Vilassar de Mar no és especialment  ric, sinó pobre en matèria orgànica.

Això va comportar que molts pagesos, que es van reconvertir en floricultors, s’esforcessin molt en aprendre tècniques de cultiu en sòls molt pobres  i havent de posar molts adobs.

I això va comportar un creixement econòmic important al nostre municipi. El cultiu del clavell era el més extensiu i li seguia en importància  el cultiu de roses.

I a partir d’aquest moment, la producció cau en picat. Atenció a les dades que ens dona David Maltas. Als 80, el 100% de producció de roses era de Catalunya, fa 25 anys un 40%  i ara un 10% o menys.

Per tant, 9 de cada 10 roses d’aquest Sant Jordi seran centreamericanes. Importades en avió i, després, fins a Vilassar de Mar en camió.

La raó de l’increment de la producció de roses a Centreamèrica el trobem, segons ens detalla Maltas, quan la Unió Europea va prohibir els pesticides l’any 2003

Ara bé, no té, ni de bon tros, la mateixa qualitat la rosa maresmenca que la colombiana, per exemple.

Però la crua realitat és que a les persones consumidores els és més barat comprar i regalar una rosa colombiana que no pas, atenció, una de maresmenca.

Maltas, però, reivindica la bona feina que fan els productors de roses vilassarencs. En queden pocs, però d’ alta qualitat . Queden un 10% que ho fan molt bé

Marxem recordant aquestes xifres. Fa 30 anys, el 100% de la rosa que es regalava per Sant Jordi era produïda a Catalunya, fa 25 anys era el 40% i, ara, no arriba al 10%.